A nép ügyvédje HáromszékenLecke hamisan panaszkodóknak

2012. február 20., hétfő, Közélet

Sepsiszentgyörgyön járt pénteken a tavaly szeptemberben megválasztott nép ügyvédje, Gheorghe Iancu alkotmány­jogász, egyetemi tanár, a körzetet felügyelő helyettese, Valer Dorneanu volt képviselőházi elnök és az intézmény Há­rom­szé­kért is felelős brassói területi irodájának képviselője, Că­tă­lina Matei.

Az alkalmat kihasználva Ioan Lăcătuşu, a Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Fóruma nevében Ho­ria Grama szociáldemokrata parlamenti képviselő támogatá­sával elpanaszolta, a magyarok vezette közigazgatás mennyi­re elnyomja itt a románokat, ám az európai gondolkodású Iancu válaszát követően a panaszos leforrázottan távozott.
A kormánymegbízott vendégeként érkező Gheorghe Ian­cu a megyeházán tartott találkozón elmondta, az utóbbi hat évben a nép ügyvédje intézmény letargiába került, elvesztette hitelét, de meg­válasz­tása óta kollégáival azon munkálkodnak, hogy fel­tornázzák oda, ahol a helye: első számú közintézménnyé. Éppen ezért átszervezte, mű­ködőképessé tet­te a belső szerkezeti felé­pí­tést, ellátogat minden megyé­be, s tudatosítani kívánja, nem várja, hogy csak a nép forduljon hozzá, hanem a nép ügy­védje teljes apparátusával a pol­gá­rokhoz fordul. Márci­us­ban a prefektúra épületében he­ti rendszerességel beindítják a fogadóórákat, Cătălina Matei és egy új munkatárs fogadja a panaszosokat. Mivel nem tudnak magyarul, magyar jog­hallgatók tolmácsolását ve­szik igénybe.
Iancu fontosnak tartja, hogy a polgár anyanyelvén mondhassa el panaszát, mert így tudja leginkább kifejezni magát, azon sóhajt igazán, s ők a sóhajokra is fogéko­nyak, teljes képet kívánnak kapni a panaszos helyzetéről, lelkiállapotáról.
Ioan Lăcătuşu hozzászólását azzal kezdte, hogy itt diszkriminálják a kisebbségben levő románokat, a közigazgatás csupán a magyar lakosságot veszi számba. Nem beszél a levegőbe, tizenöt, az itteni közigazgatást elmarasztaló, a Diszkri­minációellenes Országos Tanács által hozott határozat birtokában van – mondotta. Példaként említette, hogy köztisztviselői állások meghirdetésekor követelményként szabják meg a magyar nyelv ismeretét, közigazgatási intézmények közpénzből nemzetiségi alapon tartanak rendezvényeket, városnapokon megengedik szélsőséges szervezetek megnyilvánulásait, léteznek kizárólag magyar nyelven megjelentetett reklámtáblák, melyek az itteni lakosság negyedének teljes lenézéséről árulkodnak, továbbá olyan táblák, melyeken a román nyelvű felirat csupán a magyar alatt jelenik meg, a tanügyi törvénynek a kisebbségi oktatásra vonatkozó támogatási tételét az itt kisebbségben élő románokra nem alkalmazzák. Végezetül azt panaszolta, hogy a megyében nem szolgáltatják vissza az ortodox egyház vagyonát. Igaz, az egyházközségek fele hívek nélkül maradt, de azért a vagyonuk megilleti őket – tette hozzá.
György Ervin prefektus elmondta, ő végig visszaszolgáltatás-párti volt, ha valakit valami megilletett, azt, amennyiben tőle függött, visszaadták. Ez esetben a bikfalvi ortodox egyházról van szó, de annak nincsenek rendben a tulajdont igazoló iratai. Sztakics Éva, Sepsiszent­györgy alpolgármestere szomorúan állapította meg, hogy a panaszos féligazságokkal manipulál. Elmagyarázta, a kisebbségi támogatás abban az esetben jár, ha egy tanintézményben az átlaghoz ké­pest negyobb erőfeszítést kell tenni. Például a magyar tannyelvű osztályokban több az óra, mivel a többi tantárgy mellett még ott a magyar nyelv is, ebből kifolyólag több a tanerő, tehát többe kerül a fenntartás. A támogatás erre jár – pontosított. Tehát a panasz indokolatlan – összegzett. Márton Árpád parlamenti képviselő a kulturális támogatások megyei elosztásával példázva világított rá az itt működő kulturális autonómiára. Előző nap a megyei tanács jóváhagyta a román közösség óhaját, hogy a neki szánt támogatási pénzt a zágonbárkányi kereszt felállítására fordítsa, s nem szólt bele a döntésbe.
Gheorghe Iancu válaszában hangúlyozta, amennyiben írásban benyújtják a panaszokat, azokat kivizsgálják. Mind­amellett néhány kérdéshez hozzászólt. Az csak természetes, ha egy nemzetiség többségben van, elvárja, hogy a közintézmények alkalmazottjai ismerjék a nyelvét – hangoztatta. A modern Európában ez feltétel, s nekünk oda kell felfejlődnünk, nem siránkoznunk – tette hozzá. Az RMDSZ azért szorgalmazza a kisebbségi törvény elfogadását, hogy bizonyos jogokat biztosítsanak – mondotta, hozzátéve, még mindig érvényben van az 1945-ben elfogadott, 84-es számot viselő kisebbségi törvény, mely bizonyos pontjaiban a mostani tervezetnél demokratikusabb: aszerint, ha egy településen a kisebbségi lakosság aránya meghaladja a 20 százalékot, a közalkamazottak kötelesek ismerni annak a nyelvét. Grama közbeszólt, hogy a román nyelv a hivatalos. Erre Iancu elmagyarázta, ez azt jelenti, hogy aki köztisztséget kíván elfoglalni, annak ismernie kell a román nyelvet, aki nem akar ilyesmit, meglehet anélkül is. Ami a magyar nyelvű reklámtáblákat illeti, az természetes, hogy magyar többségű településen a magyarokat akarják megszólítani – értékelte. Grama ismét bekiáltott: ,,tartsák be a törvényt! Azt én jobban ismerem, mint Ön!" Iancu még feltette a kérdést: mi történik akkor, ha egy magyar otthonában felhúzza a magyar zászlót? Semmi – tette hozzá, s elzászi példát hozott fel. Még elmondta, nagy zűrt kavartak azzal, hogy a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium homlokzatán ott van Magyarország címere. Az műemlék, amikor építették, úgy képezték ki a homlokzatát, hogy ott a címer. Most visszaállították eredeti állapotába. Ezzel nincs semmi gond – mondotta, s elmesélte: Hollandiában a királyi palota előtt áll Okos Fülöp spanyol király szobra, amelyet nem bántott senki, pedig az uralkodó igen véreskezűen bánt a németalföldi protestánsokkal.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 857
szavazógép
2012-02-20: Közélet - Hecser László:

Telet temettek Bölönben

Valaha sok szereplője volt a bölöni farsangnak: rendőrnek, lovasnak, musztikásnak és cigánynak nem kerülhetett be bárki, rangot adott már az is a legénynek, ha csak a szervezésében, lebonyolításában a legkisebb feladatot is elláthatta.
2012-02-20: Közélet - Farkas Réka:

Magyar napok Székelyföldön

Összehangolt, magyarságot és székelyföldi identitást erősítő programokat kívánnak szervezni az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) helyi szervezetei, ezért a széki elnökök szombaton Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Egyeztető Tanácsban vették számba az elmúlt esztendőt, tárgyaltak az idei tervekről.