Újból áskálódnak Kovásznán

2014. augusztus 14., csütörtök, Közélet

Marius Popica kormánybiztos felszólította Thiesz János kovásznai polgármestert, hogy a városban lévő köztéri alkotásokon jelentessék meg román nyelven a feliratokat – a hír a notórius magyarellenes jelentgető, Dan Tanasă honlapján jelent meg.
 

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A városvezető érdeklődésünkre elmondta: valóban megkapta az átiratot. Többek között az Ignácz Rózsa, Gazdáné Olosz Ella (fotó), Erkel Ferenc szobrával kapcsolatos Tanasă feljelentése, melynek alapján a prefektus intézkedett.
Személyesen beszélt a kormánybiztossal, és írásban is megfogalmazta: hamarosan többnyelvű ismertetőket helyeznek ki a köztéri alkotások mellé, román, magyar és német nyelven tájékoztatják az érdeklődőket. Ki volt, mit tett, mikor született, mikor halt meg, ezek lesznek az információk. Ez már régebbi terve a polgármesteri hivatalnak, tekintettel arra, hogy a városban nagyon sok fürdővendég fordul meg – pontosított Thiesz. Azt is hozzátette: a feliratok nem a szobrokra, műemlékekre kerülnek, hiszen ehhez a műemlékvédelmi hivatal engedélyére lenne szükség, az objektumok közelében állítják fel a tájékoztató táblákat, melyen szerepel majd az alkotás fotója is.
Külföldön ez már rég­óta alkalmazott eljárás, de Brüsszelben például Bartók Béla szobránál magyar neve mellett csak születése és halálának éve van feltüntetve. Szóban elmondta a prefektusnak, hogy a Teculescu-szobor mellé is hasonló tábla kerül, hogy minél többen informálódhassanak a nagy hírű püspökről – mondta Thiesz János.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1869
szavazógép
2014-08-14: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Erényekben a megtartó erő (Evangelizációs hét)

Csak akkor tudok emberszerető lenni, ha igazságos vagyok, csak akkor tudok hűséges lenni, ha igazságos vagyok – hangzott el tegnap délelőtt a zsúfolásig telt sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban, ahol az előző napokban félezer gyermek mellett pedagógusok, családok kapcsolódtak be az evangelizációs hét tevékenységeibe. Idén a közösséget összekovácsoló, meghatározó erényekre összpontosítanak.
 
2014-08-14: Közélet - Iochom István:

Gyertyás megemlékezést tartottak (Hétszáz motoros Kézdiszentléleken)

Békés, gyertyagyújtással egybekötött megemlékezést szerveztek tegnap délután az erdélyi motorosklubok a vasárnap tragikus körülmények között elhunyt szovátai motorostársuk emlékére.