Határtalanul a nemzetpolitikáról

2008. június 28., szombat, Világfigyelő

Nagyon fontos lenne, hogy politikai határoktól függetlenül jöjjön létre az egységes magyar nemzetpolitika — jelentette ki tegnap Révkomáromban Németh Zsolt. A magyar Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke a Duna menti városban zajló háromnapos rendezvénysorozat, a Határtalan Fesztivál vendégszónokaként szólt a fórum fiatal résztvevőihez.

A fesztivált a magyarországi Kisebbségekért — Pro Minoritate Alapítvány felvidéki magyar ifjúsági szervezetekkel együtt rendezte, hogy újjáélessze a felvidéki magyar fiatalok egykori, 2001-ben abbamaradt magyar nyári szabadegyetemének hagyományát. Örvendetes, hogy Révkomáromban újraindulhatott a tusnádfürdőihez és más Kárpát-medencei magyar fórumokhoz hasonló hagyomány, amely egykor a Felvidéken, a csallóközi Madarászpusztán is elkezdődött, aztán 2001-ben sajnálatos módon abbamaradt — hangoztatta Németh Zsolt, aki szerint ez a folytatás két értelmezésében is fontos számunkra. Most nagyon fontos lenne, hogy politikai határoktól függetlenül jöjjön létre egy egységes magyar nemzetpolitika, hiszen a magyar nemzeti érdekérvényesítést nagyon gátolja az, hogy a magyar nemzetpolitika alapvető kérdéseiben nincs meg a szükséges többpárti, összpárti politikai konszenzus — fogalmazott Németh Zsolt. Kiemelte, hogy az Európai Unió keretei között a határok légiesítésében kínálkozó esélyeket a magyar nemzetpolitikának meg kell próbálnia minél nagyobb hatékonysággal kiaknázni.

A háromnapos nyári szabadegyetemi fórum tegnapi gazdag programjában figyelmet érdemlő pontnak ígérkezett Navracsics Tibornak, a Fidesz frakcióvezetőjének magyar belpolitikai körképet megrajzoló előadása. Az előadó és a hallgatóság párbeszédében a szlovák—magyar párhuzamok és különbségek kérdésköre került előtérbe. Navracsics és hallgatósága egyetértettek abban, hogy az a Szlovákia, amelyik 2001—2002-ben még csodálattal tekintett a magyar gazdaság eredményeire, mára lényegesen előnyösebb pozícióba került. A magyar modell 2002-ig arra épült, hogy viszonylag magas gazdasági növekedés fenntartásával nyújtott jóléti szolgáltatásokat. 2002 után Magyarországon már úgy kínálták ugyanezeket a szolgáltatásokat, hogy nem tudták fenntartani a magas gazdasági növekedést, ezért az életszínvonal megőrzése érdekében az állam, a költségvetés és a családok szintjén is mindenki elkezdett hitelekért folyamodni. Ezzel szemben a csökkenő gazdasági növekedés következtében egyre nehezebben vált finanszírozhatóvá a jóléti szolgáltatások összessége — foglalta össze a két ország gazdasága közt előállt különbségekkel kapcsolatos véleményét Navracsics Tibor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-28: Magazin - x:

Miben halt meg Chopin?

Fryderyk Chopin szíve, amelyet konyakban tartósítva egy varsói templom egyik pillérében őriznek, választ adhat arra a kérdésre, hogy mi okozta korai halálát.
2008-06-28: Világfigyelő - x:

A vajdasági magyarok is részt vesznek a kormányban (Aláírták a szerb koalíciós megállapodást)

A kormányalakításra készülő szerb pártok aláírták koalíciós megállapodásukat — közölte tegnap Slavica Djukic Dejanovic, a szerb parlament szocialista párti elnöke.