Gyökeresen átalakul az internetcímek rendszere

2008. július 1., kedd, Magazin

Az internet huszonöt éves történetének legnagyobb szabású reformját indította el az ICANN, az internetcímeket és végződéseket felügyelő nemzetközi szervezet, amely párizsi közgyűlésén múlt csütörtökön egyhangú döntéssel felszabadította az internetes címek használatát.

A reform lényege az úgynevezett legfelső szintű domain-nevek felszabadítása, vagyis az, hogy szinte akármi következhet az internetes címekben az utolsó pont után, ahol jelenleg csupán néhány különböző típusú végződés — például .com, .org vagy egy országdomain, mint a .hu — szerepelhet. A reformterv kidolgozói megszüntették a latin ábécé dominanciáját is, a jövőben szabadon lehet majd használni a cirill vagy éppen a kínai írásjeleket az internetcímekben. A domain-nevek segítik a számítógépeket abban, hogy könnyen megtalálják a weboldalakat, és az elektronikus postát irányítják. Az új végződések hozzáadásával még könnyebben megjegyezhető honlapok születhetnek. Az új domain-nevek lehetnek akár városnevek, pl .budapest, vagy ágazati nevek, például .bank, de több ezer más is.

,,Így szabadon kifejezheti az identitását az interneten mindenki és minden közösség, csoport vagy üzleti vállalkozás is. Olyan ez, mint a nyugat meghódítása a 19. századi Egyesült Államokban; új területeket nyitunk meg, amelyekből az emberek szabadon foglalhatnak maguknak, és elkezdhetik használni, amire csak akarják" ― mondta Paul Twomey, az ICANN ügyvezető igazgatója.

― mondta az ICANN ügyvezető igazgatója.

A kaliforniai székhelyű nonprofit szervezet éves közgyűlését Párizsban tartották 130 ország mintegy 1300 küldötte részvételével.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-07-01: Magazin - Józsa Lajos:

Ferenc József esküvőjének megünneplése

A Monarchia egész területén kötelező módon megünnepelték I. Ferenc József császár esküvőjét. A társadalom minden rétege — köztük a céhek is — kivonult 1854. április 24-én, és éltette a fiatal császári párt.
2008-07-01: Magazin - x:

Egyre kevesebb a fekete manöken

Mounia, Naomi, Katoucha, Iman vagy Alek: a 80-as évek óta ők voltak a fehér topmodellek mellett a divatbemutatók sztárjai — mára azonban a fekete csillagok szinte eltűntek a divatparádékról, elsöpörte őket a keleti nők sikere és esztétikai értékeik hulláma.