Szülő és gyermek bensőséges érzelmi kapcsolata

2008. július 3., csütörtök, Család

Ma nincs szükség arra, hogy a szülő maga tanítsa gyermekét írni-olvasni, számolni. Minden gyermek számára biztosított az iskolai tanulás lehetősége. Arra azonban most is szükség van, hogy a szülő segítse gyermeke iskolára való felkészítését.

Móra Ferenc Kincskereső Kisködmön című művében különösen megható a Hogyan tanultam meg írni? című fejezet. Az író arra emlékezik, hogyan tanulta meg a betűk írását a jégvirágos ablakon. Szinte minden sorából kiérezzük az édesanya és a kisfia között kialakult meghitt kapcsolatot. Magunk előtt látjuk, ahogyan közösen próbálgatták a betűvetést, és az egymás iránt érzett szeretet biztosított hozzá türelmet, kitartást.

,,Sokat sírtunk és sokat kacagtunk azon a télen. Voltak gonosz, makacs betűk, amelyek nem akartak szót fogadni tanítómesteremnek se, és voltak kedvesek, derék, barátságos betűk, amiket az én ügyetlen ujjaim is egyszerre elő tudtak hívni."

Ez a mély, szeretetteljes érzelmi kapcsolat kísérte végig Móra Ferencet egész életében. Mindig hálával gondolt első tanítómesterére, édesanyjára, aki elindította őt a tudás birodalma felé, mert megtanította írni, olvasni. Ez nem könnyű feladat, hiszen mi, felnőttek nehezen értjük meg ezt az éppen bontakozó és egyre változó, gazdagodó gyermeki világképet. Sokszor nem tudjuk, miért nem figyel a gyermek, amikor éppen hozzá szólunk, miért rántja le az abroszt, amikor már olyan gyakran figyelmeztettük, hogy nem szabad hozzányúlnia. Miért akarja újra és újra bekapcsolni a rádiót, miért nyitja ki a gyógyszeres szekrényt, miért veszi elő a gyufát, amikor már sokszor megmondtuk neki, hogy ne tegye, nem szabad. Miért? Csupa kérdés, csupa számunkra nehezen megmagyarázhatónak tűnő jelenség, viselkedésforma. Hajlamosak vagyunk arra, hogy elfelejtsük gyermekkorunkat, és így már valóban nem értjük a kicsi gyermeket. Pedig elengedhetetlenül szükséges a neveléshez. Meg kell ismernünk minél alaposabban gyermekeinket, a magatartásukat meghatározó testi-lelki sajátosságaikat kisgyermek koruktól kezdve egészen ifjúkorukig. Csak így lehet helyesen értelmezni egy-egy cselekedetüket, így tudunk segíteni személyiségük kibontakozásában, és csak így tudunk megfelelni a nevelésükben ránk váró feladatoknak. Ez a megismerés az alapja annak a megértésnek, amely erősíti a szeretetteljes érzelmi kapcsolatot szülő és gyermeke között. (hoxa.hu)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-07-03: Család - x:

Élelmiszer-biztonsági tanácsok útra kelőknek

Az úgynevezett utazási hasmenés az útra kelők jelentős részének teheti tönkre a nyaralását. A megbetegedés okai az élelmiszerekben és italokban megtalálható, szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok és egyéb mikrobák, amelyek bélrendszeri fertőzést okoznak.
2008-07-03: Család - x:

Tengerpart a lakásban

A tengerparti nyaralások felejthetetlen élményként élnek emlékezetünkben, a parton szedett kagylóhéjakat, csigaházakat, sünök és tengericsillagok vázait szívesen őrizgetjük egy ideig. A nyaralás során nagy gonddal összeválogatott emlékeinkből azonban idővel a fiók alján lapuló vicik-vacakok válhatnak, ám az alábbi ötletek segítségével különlegesen látványos és maradandó díszként szolgálhatnak.