HegymászásHáromszékiek az Eigeren

2008. augusztus 28., csütörtök, Sport

Augusztus elején négy sepsiszentgyörgyi indult Svájcba, hogy megmássza a svájci Alpok 3975 méteres Eigercsúcsát. A háromszéki alpinisták — Koncz Sándor, Sorin Nichiforiuc, Szilágyi Péter és Páll Endre — az északi falon, a Heckmaier útvonalon próbáltak feljutni a csúcsra. ,,Mordwand", vagyis halálfal — így gúnyolják németül az Eiger északi falát. A hírhedt csúcsnak létezik egy irodalmi elnevezése is, ami nem más, mint a szörny. Az északi fal monumentális képződmény: 1800 méter magas, csupa szikla és jég. Az Eigert először 1858. augusztus 11-én mászta meg Christian Almer, Peter Bohren és Irishman Charles Barrington. Ők nyugatról jutottak fel a csúcsra. Az északi falon át a hegyet 1938. július 24-én hódították meg. Akkor egy osztrák (Anderl Heckmair és Heinrich Harrer) és egy német párosnak (Anderl Heckmair és Heinrich Harrer) sikerült legyőznie a hatalmas falat.

A sepsiszentgyörgyi hegymászók egynapnyi akklimatizálódás és készülődés után augusztus 3-án hajnalban közelítették meg az Eiger északi falát. Alpinistáink egypár sikeres kötélhossz után elérték a Stollenlochot, majd folytatták útjukat a Schweriger Rissigen (Nehéz Repedés). Ezután egy könnyebb mászás következett egészen a híres Hinterstoisser harántolásig.

— Egy rövid pihenés után Sorin nekilátott leellenőrizni a Hinterstoisser traverzen a korábbi mászók által hátrahagyott köteleket — emlékszik vissza Koncz Sándor. — A traverz után egy nagyon nehéz szakasz, az Erste Eisfeld (Első hómező) következett, de mindannyian szerencsésen átjutottunk ezen a részen, és elértük a Zweites Eisfeldet (Második hómező). Itt már használhattuk a hágóvasakat és a jégcsákányokat. A továbbiakban egy hat kötélhosszas, havas rész következett, amely egyben volt gyönyörű és veszélyes is az aláhulló kövek miatt. A jég nagyon kompakt, tökéletesen mászható volt.

A háromszékiek, miután áthaladtak ezen a részen, megközelítették a Todesbiwakot. Itt alkalom nyílt a pihenésre, illetve az elmélkedésre, majd a fiúk úgy döntöttek, hogy ott is éjszakáznak. A jól megérdemelt vacsora közben a négy szentgyörgyi megcsodálta az alpesi naplementét, de gondolataik már a következő nap eseményein jártak.

— Reggel (augusztus 4.) hat órakor elindultunk a Drittes Eisfeld (Harmadik jégmező) felé. Három problémamentes kötélhossz után megpillantottuk a Rámpát, és mindannyian tudtuk, hogy nagyon nehéz szakasz előtt állunk — meséli Koncz. — Nagyon hamar akadályba is ütköztünk: a falat vékony, csúnya jégréteg borította. Nem volt a legfényesebb a helyzetünk. Ekkor Sorin — csapatunk legerősebb láncszeme — biztosítás nélkül átjutott azon a negyvenméteres kegyetlen szakaszon, így a csapat folytatni tudta útját, és megérkeztünk a Gotterquerganghoz (Istenek Traverze).

Koncz és Nichiforiuc délben érte el a híres Pókot (Spinne). Kissé lemaradva a Szilágyi—Páll alkotta csapat is megérkezett az Istenek Traverzéra.

— A Pók nem okozott különösebb kihívást — jelentette ki Koncz. — A ránk zúduló kövek viszont borzalmasak voltak, így megpróbáltunk minél előbb átjutni ezen a részen. Délután háromnegyed ötkor értük el a Corti Biwakot. Az idő kicsit lehűlt, köd szállt a hegyre, így még jobban siettünk, és kicsit eltávolodtunk Endrétől, valamint Pétertől. Egy rövid bal traverz után elkezdtük mászni a kijárati kéményt. Ez mint egy tölcsér, nyílt meg a Mittelegi gerincig, majd pár kötélhossz után elértük a csúcsot. Félórai várakozás után megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot a hátramaradt fiúkkal, de sajnos, nem jártunk sikerrel. Ekkor már rajtunk is mutatkoztak a fáradtság jelei, és úgy döntöttünk, hogy a nyugati oldalon elindulunk lefelé. Újabb éjszakát kellett a hegyen töltenünk.

A páros másnap reggel (augusztus 5.) érkezett meg a Kleine Schaidegben lévő táborhoz. Ott felvették a kapcsolatot a hegyimentőkkel, akik elmondták, hogy látták társaikat visszavonulni. Ezután elindultak a Jungfraujochhoz vezető alagúthoz, ahol a svájci vasúti hatóság segített nekik feljutni a Stollenlochhoz, az északi falból való kijáratig. Később rátaláltak barátaikra, akiknek segítettek az ereszkedésben, és együtt tértek vissza sátraikhoz. Szép volt, fiúk, és gratulálunk a sikeres csúcshódításhoz!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2008-08-28: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Zene
A dzsessz- és improvizációs zenei tábor rendezvényeként Sepsiszentgyörgyön a Park vendéglő Di Stefano bárjában ma a Nicolas Simion Group (Köln—Budapest—Sepsiszentgyörgy), a Grencsó Szentgyörgy Kollektív (Budapest—Sepsiszentgyörgy) koncertezik, előtte 17 órától az Erzsébet parki játszótéren örömzene a tábor résztvevőivel. Holnap zárókoncert a táborban részt vevő diákok és vezető tanárok közreműködésével. A koncertek a bárban 20.30 órakor kezdődnek.
2008-08-28: Sport - Áros Károly:

Autóverseny a hét végén Kovásznán és Kommandón (Autósport)

Mint arról már tájékoztattuk olvasóinkat, a Barcaság Seat-Mobil 1 Autóverseny — mely a román ralibajnokság bajnoki versenyszakasza is — szombaton megyénkbe költözik. A szombati program tehát: