Robert Merle ma is népszerű

2008. augusztus 30., szombat, Magazin

Robert Merle mai napig tartó, hatalmas népszerűsége annak köszönhető, hogy könyvei egyszerre igényesen megírt és szórakoztató alkotások ― mondta Lator László költő az MTI-nek annak kapcsán, hogy a francia író pénteken lett volna százéves.

,,Robert Merle könyvei egytől egyig nagyon olvasmányosak, ugyanakkor igazi anyaguk van" ― hangsúlyozta Lator László, aki többször is találkozott a közkedvelt francia íróval, akinek műveiből több mint 3,5 millió példány kelt el Magyarországon. Az Európa Kiadó korábbi főszerkesztője abban látja Merle népszerűségének titkát, hogy írásait ― főként történelmi regényeit ― nagyon alapos kutatómunka előzte meg, mely precizitás közérthető stílusával ötvözve igazán izgalmas, egyszerre igényes és szórakoztató művek sorát eredményezte. A 2001-es Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként Robert Merle ― aki betegsége miatt akkor nem tudott Budapestre utazni, és telefoninterjúban ,,üzent" magyar olvasóinak ― maga is azt nyilatkozta, hogy történelmi műveiben a lehető legteljesebb ténykutatási adatokat, forrásokat használta fel. Mikor sikereiről kérdezték, megjegyezte, hogy ahhoz elengedhetetlen a mesélni tudás adottsága, de hangsúlyozta, az adottsághoz elhivatottság is szükséges. ,,Az írás művészet, amiért alaposan meg kell dolgozni" ― fogalmazott a Goncourt-díjas író, aki elmondása szerint már tízévesen is írói ambíciókkal készítette iskolai fogalmazásait.

A 2001-es könyvfesztiválon a díszvendéget méltató beszédében Lator László olyan embernek írta le Robert Merlét, mint akiben ,,az ősi, mondhatni, romlatlan íróösztön munkál, hogy amit lát, meg kell írnia, úgy értheti csak meg igazán, értetheti meg másokkal is". Hozzátette, hogy a Két nap az élet, a Mesterségem a halál és az Állati elmék írójának ,,legsötétebb képei mögött is valami erős sugárzás érzik, a sérületlen, derűs emberségé".

,,Hogy piacképes, hogy kelendő ― ezt finnyásan, már-már lekicsinylően illik mondani. Tegyük hát hozzá gyorsan: népszerűségét nem olcsón szerezte" ― zárta akkor beszédét Lator László.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-08-30: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a tordai születésű
özv. KÉSMÁRKY MIKLÓSNÉ
BARLABÁS IBOLYA
életének 95. évében 2008. augusztus 29-én csendesen elhunyt.
Temetése 2008. augusztus 31-én 13 órától lesz a baróti ravatalozóháztól unitárius szertartás szerint.
Részvétfogadás a temetés napján 12 órától.
Pihenése legyen nyugodt, emléke áldott.
Gyermekei és azok családja
990
2008-08-30: Magazin - x:

Megkezdődött a 65. Velencei Filmfesztivál

Az Oscar-díjas Coen fivérek új vígjátékának, a George Clooney és Brad Pitt főszereplésével készült Burn After Reading című filmnek a premierjével kezdődött meg a 65. Velencei Filmfesztivál, amelyen huszonegy alkotás verseng a fődíjért, az Aranyoroszlánért.