Ízléstelen festmények tárlata

2008. október 1., szerda, Magazin

Akár rémségek múzeumának is lehetne nevezni, de tulajdonosa, Helen Round műgyűjtő inkább A hírhedten ronda művészet múzeumának keresztelte el melbourne-i galériáját, amely tobzódik a giccsektől és egyéb ízléstelenségektől.

A fiatal hölgy fáradhatatlanul járja a műkereskedéseket és a lomtalanításokat, hogy felfedezze a legkifacsartabb ízlésű vagy legrosszabbul sikerült képeket, amelyeket aztán kiállít a maga odújában, amelyet egy ócskás butik hátsó traktusában hozott létre. Zsákmányai között szerepelnek olyan hírességek portréi, mint Diana hercegnő, Bruce Springsteen vagy Elvis Presley, akikre az elmosódott, torz vonások miatt alig lehet ráismerni, tekintetük viszont hideglelést okoz. Helen Round maga is művészi karrierre vágyott, de ez, saját bevallása szerint, ,,tehetség hiányában" el sem kezdődött, így inkább úgy döntött, hogy a ,,szerény képességűek" előtt tiszteleg. Úgy vélekedik, hogy sokan szenvedélyből festenek, függetlenül attól, hogy van-e hozzá érzékük vagy nincsen. ,,Olyan képeket keresek, amelyek teljesen híján vannak a technikának, de legalább igazi szenvedéllyel készültek. Nem számít, hogy giccsnek vagy érdektelennek tartják őket" ― mondta. Az ausztrál hölgy 1999-ben kezdte el kollekcióját összeszedni, miután megkapta Scott Baio, a Happy Days című amerikai tévésorozat sztárjának portréját. Ezen a színész kalózpólóban látható. Azóta több mint négyszáz művet gyűjtött össze, és az elmúlt négy évben már versenyt is hirdet, s a ,,Viszketőpor-díjjal" tünteti ki a legrosszabbnak ítélt művet. Erre évente legalább ötvenen jelentkeznek, és a befolyt nevezési összegekből Helen több ezer dollárt juttat különböző karitatív szervezeteknek. Tavaly a díjat a Conan, a szakállas ariánus című festmény vitte el. (Conan, the Barbed Aryan, a Conan, the Barbarianre rímelő szójáték). Ezen meztelen férfi harcos látható, aki bikinis nőt cipel, de a nő mérhetetlenül hosszú karjai eltakarják megmentője intim részeit. A festményt egy tűzoltó találta meg egy út mentén. A ,,becsületes megtaláló" jutalma 2000 ausztrál dollár (4200 lej) értékű vásárlási utalvány lett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-10-01: Magazin - x:

Kerekekre ültette Amerikát

Száz éve, 1908. október 1-jén kezdték árusítani az Egyesült Államokban a Henry Ford által gyártott, 850 dollárért kínált T-modellt. A Bádog Böske (Tin Lizzy) becenéven emlegetett kocsi volt az első, mindenki által elérhető autó, amely ,,kerekekre ültette Amerikát" (avagy ,,a talpáról a kerekeire állította a világot"), alapjában változtatva meg az emberek életmódját.
2008-10-01: Nemzet-nemzetiség - Kádár Gyula:

Az önrendelkezés erdélyi hagyománya

Erdélyben évszázadokon át külön önrendelkező közigazgatási egységekben élte s szervezte életét a székelység, a magyarság és a szászság. A viszonylag későn be- és letelepedő románság helyi irányítását, igazgatását sem akadályozták. Trianonban azonban nem kérték ki a székelység véleményét az önrendelkezésről, nem adtak lehetőséget arra, hogy népszavazáson döntsön politikai hovatartozásáról. A szabad akaratnyilvánítás jogát akadályozták. Az elmúlt évek során hiába volt a székelység autonómiaigényét kinyilvánító népakarat, a belső népszavazás, a román parlament még vita tárgyává sem engedte tenni azt, akárcsak Băsescu, minden románok populista elnöke, aki székelyföldi portyázásai alatt az autonómiát mint valami nem létezőt seperte le a megvitatandó kérdések listájáról.