Állatok és emberekTubi, az albérlő

2008. október 2., csütörtök, Család

Tubi közönséges szürke balkáni gerle volt — ahogy az ornitológusok fogalmaznak —, de ő ezt nem tudta magáról, és úgy viselkedett, mintha körülötte forogna a világ.

Miután berepülte a környéket, felderítette a vadszőlő lombsátra alá benyúló virágtartót a második emeleten, a hely pompásnak bizonyult egy gerle számára: árnyék, szélcsend, jó kilátás, no meg kizárt a macskaveszély. Egy szemfüles ingatlanközvetítő már jót nyert volna az üzleten, de Tubi ingyen költözött be a palotába.

Bár kiváltságos helyzetéből adódóan igencsak fennhordhatta volna a csőrét — mint egyesek az orrukat —, ő természetes szerénységgel viselkedett továbbra is. Az új ,,bérlő" barátságosan méregette fél szemmel a házigazdákat, és maximális megértést tanúsított mindennapi problémáikkal szemben. Ugyanúgy elviselte a zenét, mint a reggeli sürgés-forgást, az autódudák hangját. Nemes egyszerűséggel ő nem a más bajával törődött, hanem élte a saját életét: tollászkodott, fészket rakott, hívta a párját, aztán egy szép napon lerakta a tojásait.

A házigazda belátta, hogy a virágosláda jó célt szolgál, és szent volt a béke. A reggeli, déli abroszrázásnál jókat diskuráltak, a ruhaterítés pedig felüdítő alkalommá vált. Tubi félelem nélkül etette és tanította repülni fiókáit ellenségeskedés, irigység helyett az emberszeretet és kölcsönös tisztelet jegyében. A gazdi nem bosszankodott a kora reggeli turbékolás miatt, és Tubi is szemet hunyt a hibák felett.

Mire kirepültek a kis gerlék, ebben a miniatűr világban lerakták a békés együttélés alapkövét. Időnként még visszajár tiszteletét tenni hosszú idő után is a gerlecsalád.

Hátha egyszer az emberek is képesek lesznek követni Tubi példáját...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1322
szavazógép
2008-10-02: Sport - Áros Károly:

Újabb bajnoki vetélkedő (Lovassport)

Mint arról már írtunk szerdai lapszámunkban, a hét végén újra zajos lesz a szentkirályi lovaspálya, itt rendezik meg ugyanis péntektől vasárnapig az 5—7 éves lovak országos díjugrató-bajnokságát.
2008-10-02: Család - x:

Kihívás és lehetőség

Az idei idősek világnapja (október 1.) az öregedés kihívásaira és az abban rejlő lehetőségekre hívja fel figyelmünket.