A három pillangó

2008. október 4., szombat, Kiscimbora

Volt egyszer három pillangó: az egyik sárga, a másik veres, a harmadik fehér. Vígan játszadoztak hárman a verőfényes mezőn, hol ezen, hol azon a virágon táncoltak, s szinte fáradhatatlanok voltak a nagy örvendezésükben. De hirtelen nagy zápor kerekedett.

Haza akartak repülni, de a ház ajtaját nem tudták kinyitni, s az eső mind jobban szakadt. Elvergődtek hát a sárga és veres csíkú tulipánhoz, s így könyörögtek:

— Kis Tuli! Nyisd fel kelyhedet, hadd húzódjunk meg az eső elől! De a tulipán így felelt:

— A sárgának meg a veresnek szívesen felnyitom, de a fehérnek nem! Erre a sárga és a veres pillangó azt felelte, hogy ha a fehér testvérkéjüket nem bocsátja be, úgy bizony inkább ők is kint maradnak.

Az eső pedig mind vastagabban szakadt. Elvergődtek valahogy a liliomhoz, s megkérték szépen:

— Kis Lili! Nyisd fel kelyhedet, hadd húzódjunk meg az eső elől!

De a liliom így felelt:

— A fehéret örömest befogadom, de ti kettőtöket nem!

Erre a fehér pillangó így válaszolt:

— Ha a testvéreimet nem fogadod be, bizony én sem kívánkozom hozzád. Inkább ázzunk együtt, mintsem egymást elhagyjuk — és így hárman repültek ismét tovább.

Közben a nap meghallotta a felhők mögül a pillangók beszédét, s annyira megilletődött, hogy az esőt elűzte, meleg fényt árasztott a kertre, s a pillangók szárnyát megszárította.

S a három pillangó újra táncolt, repkedett vígan, míg csak le nem áldozott a nap — amikor aztán szépen hazamentek együtt, lepihenni.

Jékely Zoltán feldolgozása

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2008-10-04: Kiscimbora - x:

Weöres Sándor: Szüret után

Legények:
Kürtős pogácsa, füstölt szalonna
Itt van rakásra, díszlik halomba.
2008-10-04: Kiscimbora - x:

Találós kérdések

Gyümölcs vagyok, édes vagyok,
ha megértem, piros vagyok.
Télen elrejt jól a kamra,
mi is volnék, ha nem...