Az utolsó órák

2008. október 4., szombat, Emlékezet

Mivel az elmúlt esztendőkben többször is történészek és írók, kortársak és szemtanúk vallomásait közöltük a honvédtábornokok kivégzéséről, ami példátlan visszhangot keltett mind a kivérzett, leigázott országban, mind a korabeli Európában, most a tizenhárom vértanú utolsó óráit idézzük fel megrendítő búcsúleveleik tükrében.

Haynau táborszernagyot egy előző, bresciai felkelést vérbe fojtó ,,haditette" és a magyarországi forradalom szétverése, a semmivel nem indokolható terror miatt csak bresciai hiénának nevezte a korabeli európai sajtó, amikor nyugalomba vonulása után (a császár igyekezett nagyon hamar megszabadulni a kellemetlen és dacos, bosszúálló hadfitól!) Angliába látogatott, a felbőszült londoni polgárok szinte meglincselték... Palmerston, az angol kormány feje a következőképpen kommentálta a megtorlásokat: ,,Az osztrákok valóban legnagyobb vadállatok azok közt, akik valaha a civilizált ember meg nem érdemelt nevére igényt tartottak, kegyetlenkedéseik csak az afrikai és haiti néger fajok eljárásához hasonlíthatóak."

A leveleket ma sem lehet megrendülés nélkül olvasni, üzenetük átkel az elpörgő évtizedeken, és megszólít. Magatartásuk közös, férfiként éltek, harcoltak, s a fegyverletétel után, noha többen is megszökhettek volna, felemelt fejjel vállalták meggyőződésüket és sorsukat. Gáspár András tábornok, akit tíz év várfogságra ítéltek — jelen volt a kivégzésen — vallomásában kiemeli, hogy ,,…olyan büszkén fogadták a halálos ítéletet, mintha csupa dicséretet olvastak volna föl előttük. A kihallgatásoknál, amikor még remélték, hogy javítanak sorsukon, talán szelídeknek mutatkozának, de most mindegyik egyszerre úgy megkeményedett, mint a gránitszikla…"

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2008-10-04: Kultúra - Bogdán László:

Olvasólámpa: Tója vagy tottja? (Megjegyzések a gyarmatáruról. Első nekifutás)

Egy. ,,Légy pontos". A furcsa című könyv rejtélyei rögtön világossá válnak, ha elolvassuk a mottót: ,,Hát gyarmatosítója vagy -tottja leszek én a romániai magyar irodalomnak." A kérdés némileg módosítva Láng Zsolt egy huszonkét évvel ezelőtti esszéjében hangzik el, így: ,,Légy tehetséges. Dolgozz, alkoss, bizakodj! Idővel kiderül: gyarmatosítója vagy -tottja vagy te a romániai magyar irodalomnak." Az induló Láng Zsolt 1986 című, egyébként sziporkázó esszéje akkoriban jelent meg az Utunk-évkönyvben. A kötetben, sajnos, nem szerepel. Szó van benne arról is, hogy: ,,Légy pontos! Ne légy pancser, pontatlanságod nem lehet udvariasság a világgal szemben."
2008-10-04: Emlékezet - x:

Az aradi vértanúk búcsúleveleiből

Vécsey Károly levele feleségéhez, Diffand Karolinához
Október 6., reggel 6 óra
Drága, imádott Linám! Mindennél kedvesebb feleségem! Látom, ez életem utolsó pillanata — meg kell halnom, tehát még egyszer Isten veled, óvjon Isten, vezessen minden lépésedben — utolsó leheletem, Lina, hogy odaát egy jobb életben bizonyosan újra egyesülünk. — Isten veled, jó lélek; és bocsáss meg mindazért a fájdalomért, amit talán akaratlanul is okoztam neked; csókollak, csókolom kedves lányomat — lányodat —, Gizellát. Isten veled.
Szerencsétlen Károlyod