Tapintható szobrok látássérülteknek

2008. október 21., kedd, Magazin

Október a látás hónapja, ennek kapcsán harminc eredeti bronzszobrot, mások mellett Stróbl Alajos, Ferenczy Béni és Donáth Gyula alkotásait tapinthatják meg a vakok és a gyengén látók a Magyar Nemzeti Galériában, ahol a Reneszánsz Évhez kapcsolódva Mátyás király alakját bemutató vezetés is várja a látássérülteket.

Büki Barbara, a galéria múzeumpedagógusa elmondta, a csoportosan vagy egyénileg érkezők vakoknak és gyengén látóknak Braille-írással készült kiállításvezető füzet és tapintható térkép áll rendelkezésére, ezek segítségével eljuthatnak azokhoz a szobrokhoz, amelyeket bátran megtapogathatnak.

Akik előre bejelentkeznek, azok múzeumpedagógus vezetésével vehetnek részt a galérialátogatáson; a Reneszánsz Évhez kapcsolódva Büki Barbara kiemelt két, Mátyás alakját formázó bronzszobrot, Alexy Károly és Fadrusz János alkotásait. A szobrok alapos tapogatásán túl a vezető és az öt-hat főből álló csoport feleleveníti az uralkodó alakját, a személye körül keringő anekdotákat, történelmi eseményeket, történeteket, de a bronzszobrászat technikájáról is szó esik. Az egyórás tárlatvezetés alatt két-három mű válik ,,láthatóvá" a gyengén látók és vakok számára.

Büki Barbara hozzátette: terveik között szerepel a reneszánsz kőtárban is létrehozni novemberben egy tapogatható tárlatot, a fontosabb faragványokról készített másolatok mellett lennének eredeti művek is, így az érdeklődők nem csak bronzot, hanem követ is tapinthatnának, s a szobrokon túl a reneszánsz kori építészet remekeiből is ízelítőt kapnának.

Távolabbi célkitűzésként említette, hogy festményekről is szeretnének másolatokat készíteni külföldi múzeumok mintájára, de maketteket is létre akarnak hozni, elsősorban a várat és a galériát akarják bemutatni a látássérültek számára. A Magyar Nemzeti Galériában 2004 óta működik a Láss a kezeddel! című program, amelynek keretében a vakok és gyengén látók bármikor megtapogathatnak harminc eredeti műtárgyat az állandó kiállításon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1322
szavazógép
2008-10-21: Magazin - x:

Másfél kilométeres festmény

Az emberiség krónikája címmel készül másfél kilométer hosszú képet festeni Roman Boncsuk ivano-frankivszki festőművész, akinek a vásznán a tervek szerint ötmillió alak és kétezer cselekmény szerepel majd.
2008-10-21: Magazin - x:

Létezett a titkos delfinkommandó

A Szovjetunióban valóban létezett egy harci feladatokra kiképzett, delfinekből álló katonai egység, amelyben a hetvenes években 120 állat járőrözött diverzánsokat keresve, igaz, végül harcban nem, csupán gyakorlatokon mutatták be tudásukat, és egyetlen diverzánst sem fogtak.