Haydn-emlékév közös szervezésben

2008. november 4., kedd, Magazin

Az ausztriai Burgenland tartomány és Budapest együtt szervezi a 2009-es Joseph Haydn-emlékév programjait. Helmut Bieler, az osztrák tartomány kulturális tanácsosa Kismartonban sajtótájékoztatón az is elmondta, hogy nemcsak a nagy zeneszerző halálának 200. évfordulója alkalmából tartandó Haydn-év, hanem a 2011-es Liszt-év előkészítése is jól halad. Kiemelte, hogy a kooperáció egyik biztos alapja az Osztrák—Magyar Haydn Zenekar, amelyet csaknem két évtizeddel ezelőtt alapított meg Fischer Ádám karmester.

A programokról elhangzott: Joseph Haydn születésnapján, március 31-én kiállítás nyílik Kismartonban, az ottani Esterházy-kastély számára több magyar intézmény, köztük a Szépművészeti és a Magyar Nemzeti Múzeum adott kölcsön tárgyakat. E gesztus viszonzásaként egy különleges értékű Haydn-partitúrát, az Armida kottáját adta kölcsön az osztrák fél, amelyet a nemzeti múzeumban korabeli hangszerek társaságában állítanak majd ki. A partitúrát a szerdai sajtótájékoztatón nyújtotta át Helmut Bieler Csák Ferencnek. A 2009. március 31-i kismartoni megnyitón Nikolaus Harnoncourt a zeneszerző négy alkotói korszakából való négy szimfóniát vezényel a világhírű Concentus Musicus Wien élén. Ettől kezdve koncertek, ifjúsági programok, kiállítások sorozata indul az európai Haydn-centrumnak tervezett kismartoni kastélyban.

Haydn halálának 200. évfordulóján, május 31-én a kismartoni Esterházy-kastély Haydn-termében a zeneszerző A teremtés című oratóriumát szólaltatja meg az Osztrák—Magyar Haydn Zenekar Fischer Ádám vezényletével. Ugyanezen a napon Budapesten és több világvárosban is megszólal a mű a Haydn-világnap keretében.

Joseph Haydn osztrák zeneszerző, a zeneirodalom egyik legtermékenyebb alkotója 1732. március 31-én született Rohrauban. 1759 és 1761 között Morzin gróf házi zenekarának igazgatójaként dolgozott, majd Esterházy Pál Antal herceg szerződtette másodkarmesternek Kismartonba, ahol 1766-ban első karmester lett. 1769-ben a zenekar a Fertő-tó közelében lévő esterházai (a mai fertődi) kastélyba települt. 1790-ben Miklós herceg halála után fia, Antal feloszlatta az együttest, de Haydnnak meghagyta karmesteri rangját, és évi nyugdíjat biztosított számára. A mester Bécsbe költözött, majd eleget téve a többszöri meghívásoknak, Londonba utazott, ahol óriási ünnepléssel fogadták. A tizenkét londoni szimfóniával művészi fejlődésének csúcsára ért. 65 éves korában írta meg A teremtés és Az évszakok című oratóriumait, két legterjedelmesebb művét, s ebből az időből származik hat ünnepi miséje is. Haydn 1809. május 31-én hunyt el Bécsben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-04: Magazin - Józsa Lajos:

A János vitéz előadása Sepsiszentgyörgyön

A Sepsiszentgyörgyi Iparosotthon 1926-ban alakult. Székhelye a Csíki utcában volt, az idősebb sepsiszentgyörgyiek még emlékezhetnek épületére. Vezetőinek szorgalmát bizonyította, hogy néhány év leforgása alatt sikerült egy operett-előadásnak is megfelelő zenekart létrehoznia és az ahhoz szükséges hangszereket beszereznie.
2008-11-04: Magazin - x:

790 000 éves tűzszerszámok

Az emberiség mintegy 790 000 éve már rendelkezett a tűzgyújtáshoz szükséges képességgel, amely lehetővé tette az Afrikából Európába való vándorlást ― közlik izraeli kutatók friss tanulmányukban.