Állatok és emberekEgy ló emlékére

2008. november 6., csütörtök, Család

Sokan szeretjük a lovakat. Gyermekkorunk egybefonódik az indián, a cowboy-filmekkel, suttogva olvasott történetekkel. Egyeseknek segítőtárs, másoknak sorstárs, néhánynak pedig a kalandozásokban volt társ a ló. A föld művelésében görnyedő emberek, verejtékező lovak képe egybemosódik a háborúkban együtt szenvedő lóval és emberrel. A képtárakban, múzeumokban ránk ragyog derűs hangulatával egy-egy vadászatot, ügetőversenyt megörökítő goblen, festmény, ahol ismét elválaszthatatlan társ az ember és a ló.

Mindannyiunk szívébe azonban az életerő és a szabadságvágy megtestesüléseként lopta be magát a vágtató paripa, na meg a kecsesség, nemes egyszerűség és hűség szimbólumaként.

A mai kor gyermekének ebből csak a körvonalazódó szimpátia érzése és töredékes tapasztalatok maradtak, hiszen kevesen kerülhetnek a lovak közvetlen közelébe a falusi gyermekeken kívül. Csak a lovasiskolák, lóversenyek, lovasbemutatók és a lovasrendőrök révén ismerhetik meg e régi jó barátot.

Zajos délelőtt, autók tülkölnek, emberek cipekednek, amikor egy nagy döndülés, majd ezt követően fergeteges káromkodás remegteti meg a levegőt.

A járókelők riadtan néznek szét, a dráma pedig szó szerint az úton hever. A hegyen felfelé menet egy ló vágódott el, és lehelte ki lelkét a mindennel megpakolt roggyant szekér előtt. Szutykos gazdája rúgással, ütéssel próbálta még munkára bírni, mígnem a közbeszólók méltatlankodására fel nem fogja, hogy vége.

A ló párás lehelete még a levegőben, de lelke már ott vágtatott a néhai vadlovakkal a prérin.

A döbbenetet és sajnálatot egy dühös gondolat űzi ki a fejekből: hol vannak a törvények, az állatvédők, és hol vagyunk mi, a többi ember, akik mindezt némán tűrik?

Vajon senkinek sem ötlik az eszébe, hogy ma a ló, de holnap az ember...?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-06: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, nagyapa, dédnagyapa, após, rokon és jó barát, a szárazajtai
id. NAGY J. ZOLTÁN
életének 84. évében csendesen elhunyt.
Drága halottunkat 2008. november 6-án 13 órakor helyezzük örök nyugalomra a sepsiszentgyörgyi közös temető ravatalozójából.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4214086
2008-11-06: Család - Mózes László:

Böjte Csaba: a gyermekeknek optimizmusra van szükségük

Ebben az időszakban, amikor a gyulafehérvári egyházmegye megalapításának ezredik évfordulójára emlékeznek, Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány életre hívója tudatosan keres fel minél több erdélyi települést, hogy bátorítsa az embereket: hajoljanak le egymáshoz, mivel szerinte sem az állam, sem az egyház nem tudja megoldani a szociális kérdést. ,,Bennünk kellene a szolidaritásnak elmélyülnie egy kicsit, és szeretném elmondani minden embernek, hogy jó dolog jót tenni, jó dolog lehajolni egy gyermekhez. Megéri. Nem igaz, hogy a gyermekek nem nevelhetőek, nem igaz, hogy nem érdemes velük foglalkozni. Én hiszem azt, hogy Erdély volt valamikor tündérkert, és hiszem, hogy becsületes munkával ezt a vidéket újból otthonunkká, tündérotthonná lehet varázsolni" ― vallja Böjte Csaba, akivel sepsiszentgyörgyi látogatása alkalmával beszélgettünk.