Műkuli és ,,kiborgnyik”

2008. november 29., szombat, Magazin

Kisebb robotsereget épített magának egy kínai paraszt. A 46 éves férfi ― akinek csupán általános iskolai végzettsége van ― harminc éve él-hal szenvedélyéért, és egyre ügyesebb robotokat kreál.

Első művén még több éven át dolgozott, aztán egyre gyorsabban ment a munka, és felgyorsult a fejlesztés. Immár embernél magasabb robotja is van, amely képes húzni ,,teremtőjét" egy riksában. Aztán akad olyan, amelyik tüzet ad, amelyik italt szolgál fel, amelyik falat mászik, amelyik hangszeren zenél, amelyik ír. Vu Julu ― így hívják a mestert ― fiaként érez robotjai iránt, saját nevét adta nekik, de sorszámozva. Így aztán van Vu-1, Vu-2... Vu 26. Riksahúzó műkulija ― Vu-25 ― hat órán át képes gyalogolni egyetlen feltöltéssel. Nem szívesen, de el fogja adni egyik ,,műfiát", hogy pénzre tegyen szert hobbija miatti adósságai rendezésére. Fizetésének kétharmadát egész eddigi életében robotjaira fordította ― adta hírül a Beijing Timers kínai lap.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-11-29: Magazin - x:

Százéves a strukturális antropológia atyja

November 28-án volt százéves Claude Lévi-Strauss belga származású francia etnológus, szociológus és antropológus, a strukturális antropológia atyja. Brüsszelben született. A párizsi Sorbonne-on hallgatott filozófiát és jogot, itt ébredt fel érdeklődése az etnológia és az antropológia iránt. 1935-ben szociológiai katedrát kapott a brazíliai Sao Paolóban, ahol ,,az utolsó primitív népek iránti romantikus vonzalmától hajtva", jelentős terepmunkát is folytatott az Amazonas menti őserdőkben élő indiánok között.
2008-11-29: Magazin - x:

Hogy mik vannak!

Kísértő kanapé
Kísért a kanapé egy brit otthonban ― legalábbis az ott élő család szerint. A feleség szerint a bútor furcsa hangokat kezdett hallatni, és egyre hangosabban teszi. ,,Egy vasárnap reggel ráültem a teámat kortyolgatva, amikor meghallottam a vinnyogó-csikorgó hangot.