Felsőfokú iskolában

2022. június 30., csütörtök, Család

Tavaly az Európai Unió 25 és 34 év közötti lakosságának 41 százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel; e tekintetben Románia az utolsó helyen áll – derül ki az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) május 24-én közzétett adataiból.

Az EU tagállamai célul tűzték ki, hogy 2030-ra 45 százalékra növeljék a felsőfokú végzettséggel rendelkező 25–34 éves uniós lakosság arányát, ehhez képest Romániában tavaly a 23 százalékát tette ki a lakosságnak az ilyen szintű végzettséggel rendelkezők aránya. Alacsony volt még az arány Olaszországban (28) és Magyarországon (33 százalék). Az uniós országoknak azonban csaknem fele – Luxemburg, Írország, Ciprus, Litvánia, Hollandia, Belgium, Franciaország, Svédország, Dánia, Spanyolország, Szlovénia, Portugália és Lettország – teljesítette már a célkitűzést.

Az adatokból az is kiderül, hogy a nők jelentősebb arányban tanulnak tovább. A 25 és 34 év közötti nők 47 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel a férfiak 36 százalékával szemben. Bár a felsőfokú végzettséggel rendelkező férfiak aránya nőtt az elmúlt tíz évben, a növekedés üteme lassabb volt, mint a nők esetében.

Jelentős különbség van e tekintetben a generációk között is. 2021-ben a 25 és 54 év közötti EU-s lakosság 37 százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel, míg ez az arány az 55 és 74 év közöttiek körében csak 22 százalékos volt. (Agerpres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 813
szavazógép
2022-06-30: Család - :

Gyermekeink

2022-06-30: Család - :

Szigorítanak a törvényen

Kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő egy gyermek vásárlása vagy eladása az örökbefogadási eljárás megkerülésével – az erről szóló törvényjavaslatot június 7-én fogadta el első házként a szenátus.