A kérdések válaszra várnak, a rendőrség ráér

2022. június 30., csütörtök, Kármentő
Demeter J. Ildikó

Milyen ügyben érdeklődik? Nem emlékezhetek mindenre, kérem, folyamodjon hozzánk írásban, és akkor majd utánanézek – ígérte a rendőrségi szóvivő a múlt héten, amikor azt szerettem volna megtudni, hogy a tavaly májusban történt kutyatámadás ügyében hol tart a hatósági eljárás. Különös tekintettel arra, hogy már megint kirándulószezon van, amikor százával és ezrével járnak a természetben az emberek, sokszor esztenák közelében is.

Megírtam persze a levelet, ámde egy hét alatt sem kaptam rá választ. Annyit sem, hogy türelem, mert szabadságidő van a rendőrségen is. Amely eleve ímmel-ámmal foglalkozott ezzel a panasszal, habár a sértett hölgy – aki transzplantált betegként csak egy sétára indult (másodmagával) a Sepsiszentgyörgy és Illyefalva közötti jelzett ösvényen, amikor több hatalmas juhászkutya rárontott, egyikük pedig meg is harapta, és csak az arra járó cigányoknak köszönheti megmenekülését, mert a juhász sehol sem mutatkozott – még aznap, a kórházból jövet jelentette az esetet. A jelek szerint hiába, mert kivizsgálás csak azután indult, hogy a történet a Háromszékben is megjelent. A következő két hétben a rendőrség megállapította, hogy az illető juhász minden kutyája be volt oltva, és (kétszeri megkeresésre) közölte, hogy bűnvádi eljárást indított nem megfelelő kutyatartásért, illetve mulasztásért. Ez volt tavaly június közepén.

Akkor is több kérdés maradt nyitva: nem tudni, ki és hogyan azonosította a támadó kutyákat (a sértettet nem hívták helyszínelésre), azt sem, hogy miért nem testi sértés miatt nyomoznak, hiszen erről orvosi látlelet is van (besorolása is súlyosabb, bűncselekménynek számít), és főleg azt nem, hogy mi lett az egész iratcsomóval az azóta eltelt évben. Ejtették? Lezárták? Továbbküldték az ügyészségre? Felelősségre vontak egyáltalán valakit a kutyatámadásért és a kivizsgálás elhúzásáért? Kért valaki legalább bocsánatot a súlyos testi és lelki megrázkódtatást szenvedett áldozattól? Tettek valamit azért, hogy ilyen helyzetbe többé egyetlen kiránduló se kerüljön?

Néhány kérdésre azért a hallgatás is válasz. Nagyon is ékesszóló egy olyan intézménytől, amelytől 2019-ben egy elrabolt és megerőszakolt 15 éves kislány is hiába kért segítséget: az csak akkor érkezett meg, amikor gyilkosa már el is égette a tetemét. Más megyében, igaz. De ettől itt biztonságban érezhetjük magunkat?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 799
szavazógép
2022-06-30: Közélet - Hecser László:

Mindenkinek megvan a maga éjszakája (Demián József filmje a Művész moziban)

Demián József Éjjeli őrjárat című filmjét kedd este láthatta a sepsiszentgyörgyi közönség a Művész moziban, majd az alkotók egy csoportjával közönségtalálkozót tartottak. Elöljáróban csak annyit mondunk el: nem habkönnyű filmről van szó, hanem mellbevágó, meghökkentő és folyton elgondolkodtató műről. Nincs olyan momentuma, amikor ne ötlene fel a nézőben: vajon mennyi a valóság és mennyi a fikció a látottakból? A sok fájdalmat és (picinyke) örömet álmodják vagy megélik? Kicsit életszagú az álom, kicsit álomszerű a valóság… Több apró történetből áll össze a film. Mindegyik különálló alkotás alapját jelenthetné, de itt egymás alá-, mellé-, fölé- és rárendelődnek vagy éppen átfedik egymást. Groteszkek, erőszakosak és durva szexualitástól átitatottak, és mégis harmonikusak, gyengédek, vágyat keltően erotikusak – olyanok, mint amilyent tökéletlen életünk során mindannyian megtapasztaltunk valamikor.
2022-06-30: Közélet - Bokor Gábor:

Növelni kell a hivatalos ellenőrzések támogatását

Növelni kell a szarvasmarhák hivatalos teljesítmény-ellenőrzésének és genetikai érték-megállapításának állami támogatását – kérik a szolgáltatásokat végző reprezentatív szervezetek az Országos Állattenyésztési Ügynökségtől, melynek képviselőivel kedden tárgyaltak Bukarestben, mondotta Jákó Tibor, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke.