Leállhat a használtautó-piac

2008. december 10., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Használt autók eladók — leállhat a kereskedés

Napok alatt begyűrűzött a piacra a kormány múlt heti döntése, amely szerint a használt autók környezetvédelmi adóját háromszorosra emelik. A kereskedők a forgalom teljes leállásával számolnak, ezért Háromszéken is tiltakozó akciók szervezésébe fogtak. Az előzetes hírekkel ellentétben a megemelt környezetvédelmi adót már hétfőtől alkalmazzák, ám tegnap délelőtt a pénzügynél még nem tudták, hogyan kell kiszámolni az adó mértékét.

A hivatalos közlönyben hétfőn megjelent 208-as sürgősségi kormányrendelet azonnali hatállyal érvényes, legalábbis a használt autók környezetvédelmi adójának kiszámítását illetően. Az először regisztrált új autók esetében igaz az, hogy az adót december 15-e után egy évig nem kell fizetni. Az alkalmazásról hétfőn este értesítették a megyei pénzügyet, így valószínű, hogy a hétfőn befizetett adót is ki kell pótolni, tegnaptól pedig már a háromszoros illetéket kell fizetni — tudtuk meg Pildner Martintól, a hivatal aligazgatójától. Ám tegnap délelőtt több érintett jelezte, hogy a pénzügynél nem lehet fizetni, mert még nem tudják kiszámolni az adó mértékét. Tegnap délelőtt a pénzügyminisztérium honlapján még a régi, az 50-es rendelet által meghatározott, az adó kiszámítására szolgáló rács volt elérhető.

A Háromszéken működő mintegy 30—40 használtautó-kereskedésnél azonnal érződött a változás. Tulajdonképpen már a regisztrációs adó korábbi változásai, s az emiatt kialakult piaci bizonytalanság megzavarta a cégek forgalmát. Voina Béla, a Kézdivásárhelyen talán legrégebbi Rompil tulajdonosa úgy érzékeli, a kormányzat mindent elkövetett, hogy ez az üzletág ne tudjon rendesen működni, fejlődni. A többnyire haszonjárművek kereskedésével foglalkozó cég vezetője az úgynevezett regisztrációs adó bevezetése óta érzi a piaci bizonytalanságot. Idén nyár közepéig az ügyfelek félve vásároltak, inkább kivártak, mert hírlett, hogy valójában jogtalanul vetették ki az adót — emlékszik az adónem bevezetésének kezdeteire a kereskedő —, aztán júliustól csökkentették, de akkor még a későbbi teljes eltörlésről is beszéltek. Az emberek kivártak, volt aki beíratta volna a járművet, de nem került sorra a műszaki ellenőrzésnél. A kereskedő úgy látja, mostani készlete gyakorlatilag a nyakán marad, ez mintegy száz gépkocsi, az értéke kétezer és százhúszezer euró között mozog. Az intézkedés közvetett úton minden kiskereskedőt érint — véli Voina —, hiszen az áru forgalmát kis és eddig viszonylag olcsó haszonjárművel tudták megoldani. Most, a megemelkedett környezetvédelmi adón kívül, még a banki hitelezés is leállt.

Bokor Botond szerint már a válság kezdetén hatvan százalékkal csökkent cégének forgalma, most egyszerűen leállnak. A szintén kézdivásárhelyi Vug Park tulajdonosa nem rejti véka alá felháborodását, hiszen az évek során jelentős beruházásokat eszközölt, telephelyet létesített, szakműhelyeket szerelt fel, szállítóautókat vásárolt. Negyven embernek adunk munkát, ha leállunk, munkanélküliek lesznek, adókat, illetékeket sem fizetünk, s lehet, az állam így többet veszít — mondta a vállalkozó, aki szerint a használtautó-kereskedőket nem kellene összetéveszteni a ,,bisnicárokkal". Tankó Sándor egy másik forgalmazó cég tulajdonosa szintén a teljes leállásról beszél. Tegnap éppen négy autót szeretett volna forgalomba írni, hiszen így egyezett ügyfeleivel, ám a pénzügynél nem tudott fizetni. Számításai szerint egy Euro 2-es, 2200 köbcenti űrtartalmú személygépkocsiért akár nyolcezer eurót is elkérnek, ami egyenesen abszurd helyzetet teremt.

Hétfőn egyébként 20—25 kereskedő összegyűlt, hogy tiltakozó akciót szervezzen a hét végére. Bár érdekvédelmi szervezetük nincs, az Asimcov Vállalkozói Szövetség keretében keresték a lehetőséget a szervezkedésre. Tankó Sándor úgy véli, az új rendelet nemcsak a használtautó-kereskedőket, hanem a vállalkozókat és minden vásárlót érint.

A sürgősségi kormányrendelet indoklásában egyébként az áll, hogy a környezetvédelmi adó bevezetése óta eltelt időszak eredményei, az elsősorban az autóipart érintő gazdasági válság rendkívül negatív következményei, a hazai autóipar, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói hálózat fenntartása, a munkahelyek megőrzése (egy autóipari munkahely négy beszállítói állást generál) indokolja a drasztikus emelést, illetve az új autók esetében az adó időszakos felfüggesztését. A korábbi adószabályok iránt rendkívül kritikus Európai Bizottság hivatalosan még nem kapta meg a rendeletet, így érdemben nem is reagált arra. Ám alapelv az unióban, hogy az adóemelésnek nem szabad diszkriminatívnak lennie, így várható, hogy most is lesz megjegyzése.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2008-12-10: Magazin - x:

Pénztárcatelefon

A legnagyobb mobilgyártók és bankkártyacégek még tesztelik az új technológiát, Japánban viszont már több mint ötvenmillió pénztárcatelefon működik. Az új eszköz használatához szükséges fejlesztések Magyarországon is elkezdődtek.
2008-12-10: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

A pályázatok felét visszadobták

A kis- és középvállalkozások által a szakminisztériumhoz európai alapokból történő kisebb beruházásra letett pályázatoknak több mint felét már kezdetben vissza kellett dobni, mert nem feleltek meg a kiírásban támasztott követelményeknek. Az országból összesen 913 pályázat érkezett vissza nem térítendő támogatásra, melyben tizenkilencszer több pénzt kértek, mint a rendelkezésre álló keret.