A pályázatok felét visszadobták

2008. december 10., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A kis- és középvállalkozások által a szakminisztériumhoz európai alapokból történő kisebb beruházásra letett pályázatoknak több mint felét már kezdetben vissza kellett dobni, mert nem feleltek meg a kiírásban támasztott követelményeknek. Az országból összesen 913 pályázat érkezett vissza nem térítendő támogatásra, melyben tizenkilencszer több pénzt kértek, mint a rendelkezésre álló keret.

A minisztériumi honlap szerint Háromszékről tizennégy cég jelentkezett (MultiNr Kft., Alex & Co Rt., Tricomserv Rt., Baumeister Kft., Cobra Prodexima Kft., Istvana Kft., Maximo Impex Kft., Image Design Kft., Pozitronix Kft., Deico Nyomda Kft., Bingo Termelő Kft., Rombau Kft., Faház Építő Kft., H-Press Kft.). Arról, hogy a háromszéki pályázók kérelmeit miként bírálták el, Preiss Tivadar, a Kis- és Középvállalkozások és Szövetkezetek Országos Ügynökségének területi képviselője nem tudott tájékoztatást adni, mivel ezeket a pályázatokat egyenesen a minisztériumba kérték, és ott válogatják meg. Vele egyetlen cég tartotta a kapcsolatot, ez az Árapatakon tevékenykedő Maximo Impex, melynek pályázatát elfogadták, és a szerződése aláírásra vár.

A minisztérium képviselője a Bursa napilapnak elmondta: a visszadobott pályázatokban már első rostálás alkalmával kizáró jellegű hiányosságokat találtak (iratok, tanúsítványok határidejének lejárta stb.), így azoknak még azelőtt el kellett búcsúzniuk, mielőtt az üzleti terveiket megnézhették volna. Az idei kiírásban a kis tervekre összesen 62,6 millió eurót kaphatnak a nyertesek, egy-egy pályázatot legtöbb 250 000 euróval támogatnak. Az elnyert összegből annak legtöbb tíz százalékáig tanácsadó is megfizethető.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2008-12-10: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Leállhat a használtautó-piac

Használt autók eladók — leállhat a kereskedés
Napok alatt begyűrűzött a piacra a kormány múlt heti döntése, amely szerint a használt autók környezetvédelmi adóját háromszorosra emelik. A kereskedők a forgalom teljes leállásával számolnak, ezért Háromszéken is tiltakozó akciók szervezésébe fogtak. Az előzetes hírekkel ellentétben a megemelt környezetvédelmi adót már hétfőtől alkalmazzák, ám tegnap délelőtt a pénzügynél még nem tudták, hogyan kell kiszámolni az adó mértékét.
2008-12-10: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Dollármilliárdok az informatikai feketegazdaságban

Csupán hitelkártyacsalással több mint ötmilliárd dolláros kárt okozhatnak a csalók évente, amiből az adathalász támadások értéke eléri az Egyesült Államokban az 1,2 milliárd dollárt — derül ki a Symantec informatikai feketegazdaságról szóló éves jelentéséből.