Hírlap-színház

2008. december 13., szombat, Magazin

Csendesebben vigadjanak! ― a Heves Megyei Hírlap ezzel a címmel megjelent cikkét vitték színpadra az egri Gárdonyi Géza Színház stúdiószínpadán a teátrum művészei az intézmény kísérleti ,,Hírlap-színház" elnevezésű programja keretében.

Egy büfé miatt kialvatlanok a gyöngyöspatakiak. Hétvégeken ugyanis elviselhetetlen az onnan kiszűrődő ricsaj. A jegyző egyszer bezáratta ugyan az üzletet, de új engedéllyel az megint kinyitott ― ismertette az előadás alapját szolgáltató újságcikk tartalmát a teátrum sajtószóvivője. Máté Gábor rendezőnek csupán egy napja volt az előadás összeállítására, hiszen csak vasárnap este kapta meg a napilap hétfőn megjelenő számát, amiből estére már egy komplett előadás elevenedett meg a színpadon. Az ötlet egy tíz évvel ezelőtti zalaszentgróti előadó-művészeti táborból származik, de a kaposvári Katona József Színházban is volt hasonló előadás-sorozat. Az egy nap alatt létrejött, egyetlenegyszer bemutatott előadásokból álló sorozat igazi érdekessége a rendező szerint az, hogy a nézők, amit reggel olvasnak, estére színpadon, dráma formájában láthatják, a ,,Hírlap-színházban" ráadásul olyan témákat dolgoznak fel, amelyek az embereket közvetlenül érintik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-12-13: Magazin - x:

Százéves távcső

Százéves a TIT Uránia Csillagvizsgáló távcsöve ― a Heyde-refraktor születésnapjáról kedden emlékeztek meg Budapesten. A világon mindössze még egy ilyen teleszkóp létezik, a Heyde-refraktor ,,ikertestvére" Rio de Janeiróban található.
2008-12-13: Kiscimbora - x:

Benedek Elek: A király nyulai

Hol volt, hol nem volt, még hetedhét országon is túl, volt egyszer egy szegény asszony s ennek három fia. Olyan szegények voltak, mint a templom egere, vízzel főztek, s bottal reá rántottak, úgy éltek egyik napról a másikra. A legények bizony megelégelték ezt a keserves életet, s rászánták a fejüket, hogy már csak valamerre kimozdulnak hazulról, mert így nem lehet míg a világ s még két nap.