Luca napja

2008. december 13., szombat, Kiscimbora

Valamikor régen, amikor még nem januárban kezdődött az esztendő, december 13. volt az év legrövidebb napja. Sok helyen innen számították a nappalok hosszabbodását. A Luca név a latin Lux, fény szóból származik. Ilyenkor a nőknek nem volt szabad dolgozniuk, aki ezt megszegte, azt Luca megbüntette. Ekkor kezdtek hozzá a férfiak a Luca-szék elkészítéséhez, amelyhez babonás történet fűződik. Készítője minden egyes darabját más-más fából faragta ki úgy, hogy éppen karácsonyra legyen kész. Ekkor elment az éjféli misére, ráült, és meglátta a boszorkányokat, de utána menekülnie kellett, mert ha felismerik, széttépik. Ezért apró magvakat kellett szétszórnia, például mákot, amit a boszorkányok összeszednek, így nem érik utol.

Íme néhány Luca-napi jókívánság:

Luca, Luca, kitty-kotty.

Akkora szalonnája legyen a kietek disznójának,

mint a szobaajtó.

Luca, Luca, kitty-kotty.

Luca, Luca, kitty-kotty.

Akkora hája legyen a kietek disznójának,

mint egy itatósajtár.

Luca, Luca, kitty-kotty.

Luca, Luca, kitty-kotty.

Annyi zsírja legyen a kietek disznójának,

mint a mocsárban a víz.

Luca, Luca, kitty-kotty, kitty-kotty.

Luca, Luca, kitty-kotty, kitty-kotty,

Annyi kolbásza legyen kieteknek,

hogy kerítést lehessen belőle fonni.

Luca, Luca, kitty-kotty, kitty-kotty.

Luca, Luca, kitty-kotty,

Annyi pénze legyen kieteknek, mint a pelyva

Luca, Luca, kitty-kotty, kitty-kotty.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2008-12-13: Kiscimbora - x:

Benedek Elek: A király nyulai

Hol volt, hol nem volt, még hetedhét országon is túl, volt egyszer egy szegény asszony s ennek három fia. Olyan szegények voltak, mint a templom egere, vízzel főztek, s bottal reá rántottak, úgy éltek egyik napról a másikra. A legények bizony megelégelték ezt a keserves életet, s rászánták a fejüket, hogy már csak valamerre kimozdulnak hazulról, mert így nem lehet míg a világ s még két nap.
2008-12-13: Múltidéző - Sylvester Lajos:

Egy mai táltos varázseszközei (Kónya Ádám szellemi ezermesterrel beszélgetett Sylvester Lajos, 3.)

Kirándulás, ’70-es évek
— Májusban voltatok kinn. Akkor már volt valami a levegőben?
— Hát álljon meg a menet! Én azt nem tudom, hogy miért szűkítik le az ’56-os magyar költészetet is jóformán arra az időszakra, ami a forradalom alatt jelent meg. ’55 végéről az Irodalmi Újságban olyan versek jelentek meg, hogy arra fel kellett figyelni. Benjámin Lászlótól, Bóka Lászlótól, másoktól... Nekem az ’56-os versek egy jelentős része úgy van meg, hogy magyar szakos kollégáktól megkaptam. Például Gazda Jóskától a Márai-verset, Halotti Beszédet. Ezt tudom holtbiztosan.