Erdélyi színészek is játszanak a Tündérkert sorozatban

2022. szeptember 20., kedd, Magazin

Javában zajlik a Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című regénye alapján készülő nyolcrészes történelmi politikai thriller forgatása. Katona Péter Dániel a fiatal Báthory Gábort alakítja, Bethlen Gábort Bokor Barna erdélyi színész játssza, de mellettük több erdélyi művész is szerepet kapott – hangzott el a film forgatásának csütörtöki sajtónyilvános napján a fóti filmstúdióban.

A sorozat 95 napig forog, a tervek szerint 2023 őszén tűzi műsorra a közmédia – hangsúlyozta Helmeczy Dorottya producer, hozzátéve: a forgatások 11 helyszínen zajlanak, egyebek mellett a Kiscelli Múzeumban, a kőbányai pincerendszerben, egy modern ipari térben, ahol a sorozat nagy része játszódik. A fóti telepen a nagyszebeni jelenteket veszik fel, amikor a hajdúk megtámadják az erdélyi várost – mondta.

A produkcióban több mint 15 erdélyi színész, mintegy 1600 statiszta és kaszkadőr vesz részt. A sorozat Móricz regényén alapszik, de a történet nem pontosan a regény cselekményét követi nyomon. „Több olyan eseményt is megfilmesítünk, amely megtörtént és meghatározta a történelmet, de Móricz valamiért nem írta bele a regénybe” – hangsúlyozta. A sorozat ruhában, beszédstílusban, díszletben, kellékekben nem számít korhűnek, mindenütt egy kicsit más korban mozgunk, modernek viszont nem leszünk, nem fog megjelenni például egy mai autó – tette hozzá Helmeczy Dorottya.

Madarász István rendező elmondta, a történet nagyon meglepő, fordulatos és néha gonosz is. A hetvenkét szereplő kiválogatásakor a céljuk az volt, hogy ismert és kevésbé ismert színészek mellett erdélyiek is szerepeljenek a sorozatban. Báthory Gábor fejedelmet az alig húszéves főiskolás színészhallgató, Katona Péter Dániel alakítja. Bethlen Gábor székely főkapitányt Bokor Barna játssza. Hangsúlyozta: erős női karakterek kaptak helyet a történetben: Báthory feleségét, a fiatal fejedelemasszonyt Dobos Evelin, húgát, Annát Szőke Abigél, anyját, Erzsébetet Szamosi Zsófia alakítja. Károlyi Zsuzsannát Balsai Móni, Imreffynét Parti Nóra, Erdély legvágyottabb asszonyát, Török Katát Gáspár Kata játssza. Marosvásárhelyen 60–70 embert hallgattak meg, és közülük választották ki a több mint 15, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről, Temesvárról, Csíkszeredából, Gyergyószentmiklósról érkező művészt. A forgatókönyvet Tasnádi István, Bereményi Géza és Horváth András Dezső írta – tette hozzá a rendező.

Káel Csaba, a Nemzeti Film­intézet vezetője azt mondta: a mai korban leginkább mozgóképekkel kommunikálnak a fiatalok, fontos, hogy múltunkat közelebb hozzuk a jövő generáció számára. Móricz trilógiája, a Tündérkert története több párhuzamot mutat a 21. századdal. Hozzátette: több olyan történelmi, irodalmi és sportoló hősünk van, akinek az életét és tevékenységét be kell mutatni a nézőknek. Magyarország a filmgyártás fontos bázisává vált, a magyar alkotók ugyanazokkal a stábokkal forgatnak együtt, mint a külföldi sztárok.

Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója hangsúlyozta: fontos missziója a közmédiának a történelmi, irodalmi adaptációk elkészítése. Mint mondta, a közmédia szeretne sok produkciót műsorra tűzni, történelmi filmeket, sorozatokat, irodalmi adaptációkat. Hozzátette: pótolni kell a korábbi évtizedek hiányosságát, és a Nemzeti Filmintézet ebben partnere az MTVA-nak. A közmédia vezetője fontosnak nevezte, hogy hiánypótló művek készülnek.

„Erdély minden magyar szívének kedves, fontos történelmi terület, amely Bethlen alatt élte a virágkorát, és ezeknek jelenősége van a nemzeti összetartozás szempontjából” – emelte ki Papp Dániel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2022-09-20: Magazin - :

Picassóra emlékezik a világ

Világszerte 42 kiállítással és számos kulturális eseménnyel emlékeznek meg halálának 50. évfordulója alkalmából Pablo Picassóról (1881–1973) a következő több mint másfél év során.
2022-09-20: Gazdakör - Incze Péter:

Csökken a tejtermelés

Egyre kisebb a tejtermelés az országban, a feldolgozók pedig tejbehozatallal pótolják a hiányt.