Háromszéki óvodák, iskolákAz egységek háromnegyedében fával fűtenek

2022. október 4., kedd, Közélet

Az időközben lemondott oktatási miniszter nemrég azt nyilatkozta, a kormány a hideg időszakban is biztosítja az iskolák működését, az energiahordozók árának emelkedésétől függetlenül olyan intézkedéseket kell hozni a közelgő téli fűtésszezonra való tekintettel, hogy a hideg miatt sehol ne kelljen áttérni a távoktatásra. A háromszéki helyzetről Kiss Imre megyei főtanfelügyelőt kérdeztük.

  • Azok járnak jobban, akik fával fűtenek. Ferencz Csaba felvétele
    Azok járnak jobban, akik fával fűtenek. Ferencz Csaba felvétele

Múlt hétfőn Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter találkozóra hívta a megyei főtanfelügyelőket, hogy átbeszéljék az óvodák és iskolák téli működését, de országos szintű konkrét döntés nem született arra vonatkozóan, hogy miként pótolják a hiányzó összegeket, egyelőre minden megyében felmérik a pontos helyzetet – mondta lapunknak Kiss Imre. A megyei főtanfelügyelő korábban tájékoztatott arról, hogy egy augusztusi felmérés szerint a háromszéki óvodák és iskolák éves működési költségeit csak 76 százalékban fedezik a költségvetésbe foglalt összegek, legalább 10 millió lej a hiány, de jelenleg úgy véli, ez jóval nagyobb is lehet, robbantak az energiaárak, a gázszámlák a korábbiak többszörösét teszik ki, villanyszámlát pedig sok intézmény régóta nem kapott, hatalmasak a felgyűlt összegek.

Kiss Imre úgy gondolja, a pénzügyi központok minden bizonnyal már igényelték a költségvetés-kiegészítést a helyi önkormányzatoktól, de arról még nem készült összesítés, hogy mennyit kaptak, és azt sem tudni, hogy ez mire lesz elég. Szerinte azok a falusi iskolák vannak a legjobb helyzetben, ahol fával fűtenek, mert a tűzifát általában egy évvel korábban beszerzik, az önkormányzatok, a helyi közösségek gondoskodnak erről.

Háromszéken a 77 pénzügyi központhoz 305 óvodai és iskolai egység tartozik, ezek közül 183-ban fás kazánnal működtetett központi fűtésrendszer van, 51-ben fával fűtött kályhák adják a meleget, 71-ben gázkazánokkal felszerelt fűtésrendszer működik – tudtuk meg a tanfelügyelőség érintett osztályán.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter korábban kijelentette, mivel a kormány biztosítja a megnövekedett rezsiköltségeket, nem indokolt semmilyen helyi intézkedés az iskolák fűtésével vagy az online oktatásra való áttéréssel kapcsolatban. Beszélt arról is, meg kell előzni, hogy a ki nem fizetett számlák miatt zárolják az óvodák és iskolák bankszámláit, illetve hogy elzárják a villanyáramot és a gázt.

Kiss Imre úgy véli, fel kellene osztani a téli számlák kifizetését több hónapra úgy, hogy azokban a hónapokban törlesszenek részleteket az iskolák, amikor kisebbek a költségek. Egyelőre a helyzet felmérése történik, a konkrét intézkedések mikéntjéről nem lehet részleteket tudni, de azt már több önkormányzat jelezte, nem tudja teljes mértékben fedezni a hiányt, ami a tanintézmények költségvetésében keletkezett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 800
szavazógép
2022-10-04: Kármentő - Váry O. Péter:

Törött szárnyú madár

Aki sokat jár, sokat lát. És persze, sok mindenkivel találkozik. Akikkel olykor szóba is kell állni. Vagyis hogy nem kell, de néha a helyzet úgy hozza. Most épp az egyik távolabbi szomszéddal kesergünk, mert a látvány, amely miatt leálltunk beszélgetni, egyikünket sem lelkesíti.
2022-10-04: Közélet - Fekete Réka:

Államtitkári látogatás Háromszéken (Oktatás)

Milyen kihívások elé néz a hazai magyar oktatás, milyen megoldási lehetőségek vannak egy-egy térségben a különböző kérdéseket érintően – ezekről tájékozódott múlt pénteki sepsiszentgyörgyi látogatása alkalmával az oktatási minisztérium magyar államtitkára. Megkeresésünkre Kallós Zoltán elmondta, az ingázó diákok költségtérítésétől a román nyelv oktatásának nehézségein keresztül az iskolák korszerű felszereltségéig sok mindenről szó esett.