Iohannis a plágium ellen

2022. október 4., kedd, Belföld

„Zéró toleranciát” sürgetett Klaus Iohannis államfő a plágiummal szemben tegnap, az egyetemi tanévnyitó alkalmából mondott beszédében, miután csütörtökön plágiumbotrány miatt lemondott kormányzati tisztségéről Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

Az államfő a Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetem tanévnyitóján rámutatott: mélyreható reformra van szükség az oktatási rendszerben, amelyet a 21. század igényeihez és az európai értékekhez kell igazítani. Utóbbiak közül kiemelte az akadémiai etika és integritás garantálásának fontosságát. „Ehhez zéró toleranciára van szükség a plágiummal szemben, és az új oktatási törvényeknek egyértelmű rendelkezéseket kell tartalmazniuk e mérgező jelenség megelőzéséről és szankcionálásáról” – fogalmazott. Iohannis szerint a felsőoktatási rendszer hitelessége és Románia demokratikus jövője a tét. „Világossá kell tenni, hogy egy egyetemi oklevél megszerzése megtiszteltetés, és kizárólag az érdemen alapulhat. A képzett Romániának korrekt Romániának kell lennie, kivételek nélkül” – hangsúlyozta az államfő.

Az államfő ezen kijelentésének azért tulajdonított nagy jelentőséget a bukaresti média, mert az oktatási miniszter lemondását kiprovokáló, plágiumok leleplezésére szakosodott Emilia Șercan újságíró januárban Nicolae Ciucă miniszterelnök doktori dolgozatát is plágiumnak minősítette, a plágiumgyanú ügyében azonban sem az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU), sem a doktori címet kiadó Nemzetvédelmi Egyetem (UNAP) etikai testülete nem foglalt állást, az ellenzéki pártok által kezdeményezett ügyészségi eljárást pedig a bukaresti táblabíróság egy azóta nyugdíjba vonult bírája leállította. Az újságírók tegnap rákérdeztek a liberális pártelnökre, érintettnek érzi-e magát Klaus Iohannisnak a plágiummal szembeni zéró toleranciáról szóló kijelentései kapcsán. „Nincs semmiféle problémám ezzel, és ahogyan azt az elejétől hangoztattam, mindent megteszek, hogy végre tisztázzuk és zárjuk le ezt a témát” – válaszolta a kormányfő, hozzátéve, hogy jelenleg folyamatban van egy kivizsgálás ebben az ügyben. Azt is megkérdezték tőle, hajlandó-e elküldeni egy példányt a doktori dolgozatából a CNATDCU-nak. „Nincs nálam, nekem nincs meg a dolgozat” – jelentette ki Ciucă.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 808
szavazógép
2022-10-04: Közélet - Nagy D. István:

Évtizedes gondokat oldhatnak meg Rétyen

A megyében a második legnagyobb támogatási összeget nyerte el az országos Anghel Saligny-program keretében Réty község. Három nagy beruházás valósulhat meg a közel 35 millió lejes kormánytámogatásból: közművesítés és útkorszerűsítés a községhez tartozó településeken. Dombora Lehel polgármester szerint őket is meglepte, hogy mindhárom beruházásuk nyertesen került ki a versenyből, és szerencsére kettő esetében már viszonylag előrehaladottak az előkészületek, így belátható időn belül eljuthatnak a kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzésig.
2022-10-04: Belföld - :

Csökkent a gátszakadás veszélye (Verespatak)

Csökkent, de nem múlt el a gátszakadás veszélye Verespatakon, miután a Tăul Mare halastóhoz vezényelt tűzoltóegységek három nagy teljesítményű szivattyúval közel egy méterrel csökkentették a vízszintet a tóban.