Jó ütemben halad az előlegek kifizetése

2022. november 1., kedd, Gazdakör

A mezőgazdasági kifizetési ügynökség (APIA) október 16-án kezdte meg az előlegek átutalását a mezőgazdasági közvetlen támogatásoknál és a vidékfejlesztési alapból fizetett támogatásoknál.

Adrian Pintea, az ügynökség vezérigazgatója sajtótájékoztatón ismertette, hogy összesen 711 207 támogatást igénylő mezőgazdász kapja meg a 2022-es évre járó támogatások előlegét. Ez a letett támogatási igénylések több mint 90 százalékát jelenti. A támogatási előlegek kifizetését az uniós szabályozás szerint november 30-ig lehet megejteni.

A vezérigazgató adatai szerint az első tíz nap alatt több mint 500 000 igénylőnek sikerült átutalniuk az előleget. A kifizetett összeg valamivel több, mint 915 millió euró. A rendszer jól működik, így semmi akadálya annak, hogy a határidőig mindenkinek kifizessék az előleget – közölte a vezérigazgató, aki szerint közel 1,3 milliárd eurót kapnak előlegként a gazdálkodók. (i. p.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 689
szavazógép
2022-11-01: Gazdakör - Incze Péter:

Mire lehet pályázni a jövő évtől (Vidékfejlesztés)

A múlt heti Gazdakörben beszámoltunk arról, hogy az unió mezőgazdasági szakbizottsága és a román mezőgazdasági minisztérium között októberben lezajlott tárgyalások eredményeként lényeges változások kerültek be a márciusra elkészült Nemzeti Stratégiai Tervbe (ez az új elnevezése a hétéves uniós vidékfejlesztési tervnek). Az új tervet, mely magában foglalja a 2021 és 2027 közötti, az unió garancia-, valamint vidékfejlesztési alapjaiból fizetett mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások és pályázható intézkedések sorát, október 18-án küldték el az unióhoz. Remélhetőleg ezután már nem lesz lényeges változás, így fontosnak tartjuk, hogy a háromszéki gazdálkodók időben megtudják, milyen pályázati lehetőségek lesznek az elkövetkező öt évben.
2022-11-01: Emlékezet - Szekeres Attila:

Tört kövön és porladó kereszten…

Halottak napja környékén az ember előrement embertársaira gondol, virágot, koszorút visz sírjukra, esetenként gyertyát gyújt. Felötlik bennem két utam, amikor rokonaimat „látogattam meg” Erdély-szerte. 2019 őszén Nagybányára mentem egy történészkonferenciára, s útközben felkerestem rokonaim sírját. Ott jöttem rá, hogy üres kézzel érkeztem… Sebaj, nem a külsőség a fontos. Tavaly ismét Nagybányára utaztam, ezúttal nyáron, riporttáborba. Már felkészültebb voltam, két napot szántam az oda jutásra, a visszautat is hozzávettem, s koszorúkkal „fegyverkeztem fel”. Úti beszámolóm bekerült a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete által idén kiadott Máramarosi színek, bányavidéki árnyalatok című riportkötetbe.