Huszonegy éve kérjük az erdőnket

2022. november 1., kedd, Nyílttér

Az utóbbi időben a prefektus azzal dicsekszik a sajtóban, hogy milyen sok birtoklevelet, köztük erdők tulajdonjogát tanúsító birtoklevelet állíttatott ki és telekkönyveztetett a megyében. Nem kételkedem ezen adatok valós voltában, de van néhány kérdésem ezzel a témával kapcsolatosan.

Vajon hányszor sürgette (kérdezte) meg a kormánybiztosi hivatal az önkormányzatokat, hogy leadták-e az összes dokumentumot, felterjesztették-e a prefektúrához az összes iratcsomót, mindazokat, amelyeket a közbirtokosságok letettek a polgármesteri hivatalokhoz jóváhagyásra? Ugyanis 2001 óta – 21 esztendeje! – ott hever a bodzafordulói városi tanács jegyzőjének valamelyik asztalfiókjában a szentivánlaborfalvi erdő-közbirtokosság igénylése az összes kért dokumentummal együtt: a Sîntion közbirtokosság 67 hektár, a Florian 38 hektár erdőterület visszaszolgáltatását kéri. Ebben az ügyben a panaszok, jelentések, kihallgatások, kérések, háromszori odajárás, tucatnyi újságcikk és egyebek bő két évtizede zajlanak, mint a háborgó tenger a székelyekkel, de eredmény nélkül. Mint a himnuszban: ki tudja, merre visz a végzet?

A közbirtokossági vezetők tudják, hogy hol van a kutya elásva, csak a bodzafordulói helyi tanácsnak nincs igazságtudata, a törvényt tisztelő és azt betartó magatartása ebben az ügyben. Az igazi kérdés tehát az: hol van a szentivánlaborfalvi közbirtokosság erdőterülete, amely 1948 előtt évszázadokon át az övé volt? És még meddig kell várniuk arra, hogy visszakapják?

N. Kányádi Mihály, Szentivánlaborfalva

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 689
szavazógép
2022-11-01: Emlékezet - Szekeres Attila:

Tört kövön és porladó kereszten…

Halottak napja környékén az ember előrement embertársaira gondol, virágot, koszorút visz sírjukra, esetenként gyertyát gyújt. Felötlik bennem két utam, amikor rokonaimat „látogattam meg” Erdély-szerte. 2019 őszén Nagybányára mentem egy történészkonferenciára, s útközben felkerestem rokonaim sírját. Ott jöttem rá, hogy üres kézzel érkeztem… Sebaj, nem a külsőség a fontos. Tavaly ismét Nagybányára utaztam, ezúttal nyáron, riporttáborba. Már felkészültebb voltam, két napot szántam az oda jutásra, a visszautat is hozzávettem, s koszorúkkal „fegyverkeztem fel”. Úti beszámolóm bekerült a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete által idén kiadott Máramarosi színek, bányavidéki árnyalatok című riportkötetbe.
2022-11-01: Emlékezet - :

Irgum-Burgum-emlékek

A sűrűn egymás mellé és fölé rakott kövek karimáján vasrács nyújtózkodik, mely eredetileg iskolánk főbejáratánál főállásban a lábsúrló szerepét tölti be. Most azonban kivörösödve tart a hátán egy hatalmas, piros mázas fazekat, amelyben a táborlakók ebédje fő, szalonnával dúsított lucskos káposzta. Fenséges illat tölti be a tábor minden zege-zugát, pléhtálak, tányérok, evőeszközök csörömpölése jelzi az ebédidő közeledtét.