Mi, hol, mikor

2009. január 10., szombat, Mi, hol, mikor?
Színház

* A Tamási Áron Színház A. P. Csehov Sirály című színművét a nagyteremben vasárnap 19 órától bérleten kívüli előadáson játssza, minden elmaradt bérlet érvényesíthető. Rendezte: Kiss Csaba

.

* Nagy Eszter, a sepsiszentgyörgyi M Stúdió művésznője Visky András Megöltem az anyámat című egyéni előadása hétfőn 19 órától a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében látható.

Zene

* A rétyi Kováts András Fúvósegyesület zenekara ma 20 órától tartja hagyományos újévi hangversenyét a komollói kultúrotthonban. Az előadást táncmulatság követi.

* Zorkóczy Zenóbia előadóművész Kit szeretnek a nők című műsorát vasárnap 17 órától Kovásznán a városi művelődési ház nagytermében jótékonysági előadáson játssza. Zongorán kíséri Tatár Gergely. A művésznő az előadás bevételét a nagybaconi Szőcs Ferike gyógykezelésére ajánlja fel.

Kiállítás

A kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum Incze László Kiállítótermében ma 17 órakor Fekete Vince költő megnyitja Székely Géza grafikus-festőművész Színterek című egyéni kiállítását.

Röviden

Előadás. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom háromszéki szervezete ma 18 órától előadást szervez a kézdivásárhelyi Vigadó kistermében. Meghí­vott: ifjú Tompó László budapesti irodalomtörténész. Téma: Elhallgatott erdélyi magyar irodalom. A belépés díjtalan.

Jógatanfolyam. Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban minden szombaton 18 órától Sahaja-jógatanfolyamot tartanak, a részvétel ingyenes.

Áramszünet. Kovásznán hétfőtől péntekig naponta 10―14 óráig a Gábor Áron, a Komsa és a Vágóhíd utcában szünetel az áramszolgáltatás.

Képernyő

Az MTV új műsora, a Hétmérföld határon túli magyar tájakat és embereket, magyar kultúrát és gasztronómiát mutat be minden szombat délelőtt Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról és Délvidékről. Ma az m1-es csatornán 10 órakor kezdődő műsorban Kézdivásárhelyen kalandoznak. Az adásból többek között kiderül: hogyan is vezet egy kilencéves kislány, miért az udvarterek városa Kézdi, kik is a céhmesterek unokái.

Ügyelet

Ügyelet

* Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 8―12 és 16―20 óráig a Kós Károly úti Iris (telefon: 0267 316 371), csütörtökig naponta 20―8 óráig a Nicolae Iorga úti Concordia (0267 315 607), Kézdivásárhelyen szombaton és vasárnap 9―12 és 16―20 óráig, illetve éjszaka a Dona (0267 361 550), hétfőtől éjszaka a Salix (0267 364 974), Kovásznán szombaton 8―12 óráig a Vipera (0267 342 851), 8―13 óráig a Farmacom (0267 340 914), vasárnap 8―12 óráig a Farmacom patika teljesít ügyeletet.

* Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10―12 óráig a Stadion utca 16. szám alatti DHD fogászaton dr. Dezső Csaba (telefon: 0267 351 069 ) teljesít szolgálatot.

Hitvilág

Az Imiatio Christi az év első bibliaköri találkozóját hétfőn 19 órától tartja Sepsiszentgyörgyön az Olt utca 8. szám alatt. A lelki gondozás elméleti és gyakorlati feszültségei címmel Ruszka Sándor segédlelkész, a Reformá­tus Kollégium vallástanára tart bevezetőt.

Tűz! Tűz!

Csütörtök este háromnegyed tízkor a sepsiszentgyörgyi tűzoltókat a Sólyom utcába riasztották, ahol egy BMW kapott lángra. Elégett a motor, a műszerfal, és leégett a festék a karosszéria első részéről. A valószínű ok rövidzárlat. Korábban, kevéssel dél után egy Kossuth Lajos utcai lakásba való behatoláshoz kérték a tűzoltók segítségét, mert a lakót már hosszabb ideje nem látták. A tűzoltók a felső emeletről ereszkedtek az erkélyre, és hatoltak be a lakásba, ahol a 66 éves nőt holtan találták.

Nasszer al-Attijahot kizárták

A Dakar-rali hatodik szakaszán elsőként célba érkező, éllovas Nasszer al-Attijahot a szervezőbizottság csütörtök este kizárta a versenyből, mert a katari autós több — szám szerint kilenc — ellenőrző pontot kihagyott. A résztvevőknek a meghatározott pontok mellett legtöbb 300 méteres távolságban el kell haladniuk. Al-Attijah járműve hűtési rendszerének meghibásodása miatt döntött a rövidítés mellett, amivel elkerülte a homokdűnéket. ,,A motor túlmelegedése miatt egyszerűen nem tudtunk nekivágni a homokdűnéknek. A hőmérséklet 120 fokra emelkedett, a motor leállt, ezért egy másik utat választottunk, kikerülve a dűnéket" — nyilatkozta a pilóta, aki a három nagy ellenőrző pont közül az egyiket hagyta ki. A Reuters a viadal honlapjára hivatkozva arról számolt be, hogy al-Attijah szakaszbeli és összetettbeli első helyét felfüggesztették, a BMW X-Raid csapat pedig, megelőzendő a kizárást, visszaléptette a katari versenyzőt. A viadal honlapja szerint a motorosoknál a francia Cyril Despres érte el a legjobb időt. Az eredmények: autók: 1. Giniel de Villiers (dél-afrikai, Volkswagen) 2:12:33 óra, 2. Mark Miller (amerikai, Volkswagen) 20 mp hátrány, 3. Carlos Sainz (spanyol, Volkswagen) 3:30 perc hátrány... 34. Palik László (Nissan) 1:44:22 óra h., 35. Szalay Balázs (Opel) 1:44:35 óra h... 46. Liszi László (Mitsubishi) 2:38:42 óra h.; összetett: 1. de Villiers 20:5934 óra; motorok: 1. Cyril Despres (francia, KTM) 2:03:20 óra, 2. Marc Coma (spanyol, KTM) 2:09 p h., 3. Jordi Viladoms (spanyol, KTM) 5:15 p h... 40. Dési János (KTM) 45:30 p h.; összetett: 1. Marc Coma 23:43:41 óra.

A Kawasaki kiszállt

A korábbi híreket igazolva a Kawasaki pénteken bejelentette, hogy kiszáll a gyorsaságimotoros-világbajnokság MotoGP géposztályának küzdelmeiből. A japán motorgyár a nehéz gazdasági helyzet miatt, költségeinek csökkentése érdekében határozott arról, hogy kivonul a sorozatból. ,,December közepe óta fontolgattuk ezt a lehetőséget, de a végső döntést csak csütörtökön hoztuk meg — nyilatkozta Szato Kacuhiro, a Kawasaki egyik vezetője. — Azt, hogy visszatérünk-e valamikor, egyelőre nagyon nehéz megmondani. Amennyiben nem javul a gazdasági helyzet, biztosan nem." A Kawasaki már a negyedik japán autómotor-gyártó vállalat, mely nagy sportsorozatból szállt ki, hogy költségeit mérsékelje: decemberben a Suzuki és a Subaru a rali-világbajnokságot, míg a Honda a Forma—1-et hagyta ott.

Klicsko—Gomez párbaj

Vitalij Klicsko márciusban a kubai-német Juan Carlos Gomez ellen védheti meg profi ökölvívó-világbajnok címét — jelentette be Jose Sulaiman, a Bokszvilágtanács (WBC) elnöke. Mint elmondta: Klicsko és Gomez menedzserei értesítették a szervezetet arról, hogy sikerült szinte mindenben megállapodniuk, így a mérkőzésükre Németországban kerül sor márciusban. A figthnews.com internetes szaklap szerint a hónap első vagy második hétvégéjén lesz az ütközet, melynek pontos helyszínéről és idejéről később döntenek. Az idősebbik Klicsko fivér tavaly októberben három év kihagyás után tért vissza a szorítóba, és rögtön elhódította a WBC koronáját, miután legyőzte a címvédő nigériai Samuel Petert. Mérlege 36 győzelem és két vereség a profik között. A Hamburgban élő Gomez 47. profi összecsapására készülhet. Eddig 44 győzelem mellett csupán egy-egy vereség és döntetlen a mérlege.

Moggit tizennyolc hónapos börtönbüntetésre ítélték

Tizennyolc hónapos börtönbüntetésre ítélte Luciano Moggit, a Juventus labdarúgócsapatának korábbi főigazgatóját egy római bíróság. Az ügyészség hatéves szabadságvesztés kiszabását kérte, mivel a 71 éves sportvezető minden befolyását latba vetette, hogy a fia érdekeltségébe tartozó játékosok menedzselésével foglalkozó, GEA nevű céget minél kedvezőbb piaci helyzetbe hozza.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-01-09: Közélet - x:

Új hirdetőtáblák Kézdivásárhelyen

A választási kampányban elhangzott egyik ígéretét teljesítette az új városvezetés, amikor múlt év végén Kézdivásárhely különböző pontjain öt, kétszer másfél méteres táblát állított fel.
2009-01-10: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Sajnálattal tudatjuk, hogy
SIMON VILMA
66 éves korában hirtelen elhunyt.
Temetése 2009. január 10-én 12 órakor lesz a közös temetőben.
Isten nyugtassa.
1774