Bűvöskocka-világcsúcs

2009. január 14., szerda, Magazin

Új bűvöskockarekordnak tapsolhat a világ, csak éppen lassúságinak: 26 év alatt rakta ki egy brit kőműves.

Persze, nem minden pillanatban foglalkozott ezzel, de minden áldott nap több órán át kínlódott. ,,Tisztán" 27 400 órát, azaz 1141 napot, avagy bő három évet küzdött a feladvánnyal. A 45 éves portchesteri férfi még 1983-ban vette a nagyvilágban Rubik-kockaként ismert logikai játékot, és azóta nem hagyta nyugodni, hogy nem tudta kirakni. ,,Fontos eseményeket mulasztottam el, éjjelente ezen töprengtem álmatlanul. A barátaim sokszor felajánlották, hogy megtanítanak a fortélyra, de nekem magamnak kellett rájönnöm. Sokat fájt a hátam és a csuklóm, de azt mondom, megérte! Amikor az utolsó mozdulattal minden a helyére került, örömkönnyekre fakadtam" — vallott a The Sun brit lapnak a férfi. Küzdelme borzasztó nyomáspróbának tette ki házasságát. Felesége már ,,kockásan" ismerte meg, így nem volt számára zsákbamacska a férfi mániája. Az asszony kitartott mellette, ha nehezen is. Hogy ezek után a kocka el van-e vetve, arra nem tért ki a lap.

Ami a másik végletet illeti, a világ leggyorsabb kockakirakója 7,8 másodperc alatt tudja megoldani a rejtvényt — immár. (Elsőre bizonyára neki se ment ennyire hamar.) Mindenesetre annyi idő alatt, amennyit a brit kőműves vesződött, a holland rekorder 13 932 203 kockát rakna ki, és még bele is kezdhetne egybe.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-14: Pénz, piac, vállalkozás - x:

A válság mibenléte (Sikerakadémia, 2.) - Főcze Gyula

A tőzsdei válságról már jó ideje hallani, 2008-ban a tőkepiacokon, a nemzetközi és itthoni tőzsdéken (értéktőzsde + árutőzsde) sorozatos és pótolhatatlan veszteségeket generáló problémával küszködtek a befektetők. Még a legszkeptikusabb gazdasági és pénzügyi elemzők sem gondolták volna, hogy 2008 végére a világszintű pénzpiaci veszteség eléri a huszonnyolctrillió dollárt. Az sem volt előre látható, hogy a nemzetközi tőzsdeindex, az MSCI 42 százalékos visszaesést regisztrál. Kimondani is nehéz ezt a tőkésítési deficitet, hát még számokban leírni!
2009-01-14: Magazin - x:

Százötven éves a Big Ben

Százötven éves idén a londoni Westminster toronyórája, népszerű nevén a Big Ben. Az évfordulót számos eseménnyel ünneplik Nagy-Britanniában, és máris működik hivatalos honlapja a www.bigben.parliament.uk címen.