A kánikula drágulást hoz

2007. július 25., szerda, Közélet

Jelek szerint a kánikula okozta szárazság jelentős élelmiszer- és energiadrágulást eredményez. Azt már mindenki a saját pénztárcáján tapasztalja, hogy a zöldség és gyümölcs egyre drágább, és a választék is gyatra.

Hazai termék alig van, ismét az importáru uralja a piacokat. A legkeservesebb mégis a kenyér árának várható emelkedése lesz, s ha a szárazság tovább tart, márpedig erre minden esély megvan, a legelők kiszáradása miatt csökken a tejtermelés, s drágább lesz a tej, vaj, sajt, illetve itt is az importtermékek kerülnek a polcokra, ami se nem olcsóbb, se nem jobb.

Az élelmiszer-termelők igyekeznek a szárazság és a kánikula miatti nyersanyaghiány rovására írni a drágításokat. Az alapélelmiszerek ára borúlátó előrejelzések szerint akár ötven százalékkal is emelkedhet ősztől, igaz, egyelőre 25 százalékos drágulásról beszélnek, ám a kánikula okozta terméskiesés miatt ez az arány magasabb is lehet. Eddig átlagosan egy lejjel nőtt a friss zöldségek kilónkénti ára. Valószínű, drágábbak lesznek a zöldségalapanyagú konzervek is, és tény, hogy a cukor világpiaci ára nőni fog, bár nem haladja majd meg a kilónkénti 1 eurót. Az előrejelzések szerint a húsárak nem változnak jelentősen, az alapanyag zömét a nagytermelők külföldről szerzik be, s amíg a világpiacon nincs árnövekedés, addig itthon ésszerű ok nincs a drágí­tásra.

Veszélybe került a korábban beharangozott mérsékelt energiaár huzamosabb biztosítása, Varujan Vosganian ipari miniszter már óvatosan, de bejelentette, ha a szárazság tart, a kormány képtelen lesz olcsóbb villamos energiát biztosítani a lakosságnak. A szárazság eddig 1,5 milliárd euró kárt okozott a román gazdaságnak, és lehet, még a java hátravan.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1298
szavazógép
2007-07-25: Közélet - Szekeres Attila:

Vigyázat a földekre! (Szélhámosok Háromszéken)

Kihúzzák a háromszéki ember lába alól a földet — jelezték jogászok a megyeházán. Azaz elszaporodtak az előszerződések, melyekben idegen megyebeliek úgymond területeket vásárolnak helybeliektől. A föld elidegenítésén kívül nagyon átverés-íze van a dolognak.
2007-07-25: Közélet - Orbán Barra Gábor:

Szentgyörgy szégyenfoltja a telefon(palota?!)

Alig pár hét választ el egy igencsak érdemre méltó ünnepségtől. A megyei tanács felhívására hazavárják a térségből elszármazott székelyeket. Ünnep ez mindenkinek. A megye kicsije-nagyja készülődik erre a nem mindennapi eseményre. De Sepsiszentgyörgy városvezetése érdektelen maradt. Nem szeretnék ünneprontó lenni, de nem értem közömbösségét.