Angus marhasteak vörösboros mártássalMit főzzünk ma?

2023. augusztus 11., péntek, Szabadidő

Hozzávalók: az angus steakhez: 4 szelet 5 cm vastag aberdeen angus marhabélszín, 2 dkg vaj, olívaolaj, só, bors, 1 cikk fokhagyma, csipetnyi friss kakukkfű, rozmaring; a vörösboros mártáshoz: 2 dl testes vörösbor, 2 dl marhaalaplé, 3 közepes petrezselyem, 4 közepes murok (sárgarépa), 1 kis zeller, 1 fehérhagyma (vöröshagyma), 2 nagy piros kaliforniai paprika, 4 paradicsom; a körethez: 1 kg krumpli (burgonya), 1 hagyma, 1 mokkáskanál pirospaprika (fűszerpaprika), só, 1–2 evőkanál olaj.

Elkészítése: A hússzeleteket sütés előtt 3–4 órát szobahőmérsékleten tartjuk. Ezután egy bordázott grillserpenyőt felforrósítunk, vékonyan kikenjük olívaolajjal, majd a hússzeletek mindkét oldalát 2 percet sütjük. Ekkor a hússzeleteket serpenyőstül átrakjuk a 180 Celsius-fokra hevített sütőbe, és légkeveréses fokozaton újabb öt percig készítjük. Ezt követően a serpenyőt kivesszük a sütőből, áttesszük a tűzhelyre, a húsok mellé vajat, fokhagymát, kakukkfüvet és rozmaringot teszünk, és az ízesített forró vajban öt perc alatt átforgatjuk a hússzeletek mindkét oldalát és a széleit is.

A körethez a krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk és lereszeljük. A hagymát apró kockákra vágjuk, az olajon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, majd a reszelt krumplit beleforgatjuk, közben sózzuk.

A gyökérzöldségeket, a hagymát és a paprikát tetszés szerint felaprítjuk, egy edénybe halmozzuk, feltöltjük az alaplével és puhára főzzük. Ezután a megfőtt zöldségeket a lével együtt turmixgépben vagy botmixerrel pépesítjük, majd kitöltjük egy másik edénybe, feltöltjük vörösborral és többször megkavarva sűrű mártássá főzzük. A steaket a paprikás zsiradékba forgatott krumplival és a vörösboros mártással tálaljuk.

A jó steak titka a marha fajtájában rejlik, a jó minőségű marhahúsok – mint amilyen az angus marha húsa is – nem igényelnek pácolást és fűszert. A steaknek az a különlegessége, hogy natúr, húsízű, omlós és puha. Az elkészítés során törekedjünk arra, hogy a steakben minden szaft bent maradjon, nem szabad teljesen átsütni.

Elkészítési idő: 1 óra

Mennyiség: 4 személy

Megjelent a 100 sepsiszentgyörgyi recept, több mint 100 sepsiszentgyörgyi háziasszony című kötetben. Tortoma Kiadó. A kötet megrendelhető a www.tortoma.ro oldalon, megvásárolható könyvesboltokban és a Háromszék lapárudáiban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2023-08-11: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2023-08-11: Szabadidő - :

A nap fotója