Kereskedelmi kamaraVálságból lehetőséget — Ferencz Csaba

2009. január 19., hétfő, Közélet

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara sikeresnek ítéli tavalyi tevékenységét, a begyűrűző gazdasági válságra pedig — a nehézségek mellett — újabb lehetőségek tárházaként is tekint.

Évértékelő és előre jelző sajtótájékoztatóján Herman Rosner kamaraelnök több fontos megvalósítást emelt ki. Hároméves közvetítői munkájuk eredményeként a napokban a brassói Transilvania befektetési társaság igazgatótanácsa jóváhagyta a kovásznai szállodák felújítását célzó 15 millió eurós beruházási tervet (az Őzike Szálló felújításával kezdik, a tervek elkészítésének jogát a VendK sepsiszentgyörgyi tervezőiroda nyerte el, jó lenne, ha a hamarosan meghirdetett versenytárgyalásra a helyi építőcégek nagy számban jelentkeznének), ami további eurótízmilliókat hozhat. Szintén a kamara közvetítésével jöhetett létre több beruházás és fejlesztés, ilyen a Valkes Kft. kézdivásárhelyi beruházása, amely napkollektorokba szerelhető elektromos tekercseket gyárt, kétszáz új munkahelyet hozott létre egy olyan beszállítói körben, amely az alternatív energiák előretörése közepette nagy fejlődési lehetőségek előtt áll, vagy a lécfalvi disznóhizlalda csőd alatti átszervezése, amelybe egy külföldi beruházó készül belépni. A kamara elnöke sikerként könyveli el az Innovációs Karavánt is, amely révén „a megyébe hoztuk a kutatást", több vállalat ilyen jellegű fejlesztésekben gondolkodik, valamint azt, hogy nőtt a tagok száma (harmincöt új taggal, immár háromszázra), és továbbra is sikeres a cégek toplistája.

A közvetlen külföldi tőkebefektetések terén azonban a korábbiaknál mélyebbre süllyedtünk, tavaly ugyanis mindössze százezer dollár törzstőke érkezett a megyébe, ez 91 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz ké­pest — közölte a kamaraelnök. A beruházások természetesen ennél jóval nagyobb összeget tesznek ki, de ez általában nem új, hanem immár megtelepedett cégek bővítéseit jelenti.

Ami az idei lehetőségeket illeti, Herman Rosner szerint a „gazdasági cunamiból" előnyöket is lehet kovácsolni. Prioritásnak tekinti a készülő vidombáki légikikötőhöz való csatlakozás megteremtését, az üdülési csekkek bevezetését (ez ügyben már volt egy találkozó az új turisztikai miniszter asszonnyal, miután a korábbi kormány asztaláról az utolsó pillanatban seperték le a vonatkozó jogszabályt), a posztprivatizációs, illetve a kisrészvényesek jogait rögzítő törvény megalkotását, a befektetők vonzását. Ez utóbbi tekintetében Herman Rosner szerint végre szakavatott választ kellene adni arra a kérdésre: miért jöjjenek a befektetők Háromszékre?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-01-19: Máról holnapra - x:

Mit akar a kormány — Farcádi Botond

Már a választási kampányban elhangzottak alapján lehetett tudni, hogy jóformán egyik politikai pártnak sincs koherens kormányprogramja: a válságellenes intézkedésekről inkább csak általánosságokban beszéltek a politikusok, fűt-fát megígértek minden olyan társadalmi kategóriának, amelytől voksokat reméltek begyűjteni, a szavazás előtti időszakban pedig az ellenfél lejáratása volt a legfőbb elfoglaltságuk. De talán a legborúlátóbb választópolgár sem számított arra, hogy a hetvenszázalékos többségű koalíciónak legalább egy többé-kevésbé kidolgozott elképzelése sincs a krízis kezeléséről.
2009-01-19: Közélet - x:

Rácz Gábor elvesztette mandátumát? (Erdővidék) — Hecser László

A baróti városi tanács januári ülésének elején Nagy István polgármester jelezte, a napirendet kibővítené a Rácz Gábor felsőrákosi független képviselő mandátuma megszüntetésének tudomásulvételéről szóló tanácshatározattal. Mint mondotta, a törvény egyértelműen leszögezi, hogy a sorozatosan ok nélkül hiányzó képviselők elveszítik mandátumukat, márpedig Rácz az utóbbi három hónapban hiányzott, júniustól pedig mindössze kétszer vett részt az önkormányzat munkájában.