Sepsi Tabakó FesztiválElrajtolt a nyár utolsó nagy erdélyi bulija

2023. szeptember 1., péntek, Közélet

Tegnap elrajtolt a Sepsi Tabakó Fesztivál második kiadása: ismét benépesült és megtelt élettel a sepsiszentgyörgyi egykori dohánygyár épülete és udvara, a sátorral érkezők elfoglalták a kempingre kijelölt helyet, az önkéntesek és a fesztiválozók mosollyal az arcukon üdvözölték egymást. Az iskolakezdés előtt álló fiatalok – és nem csak – a következő napokban ötven fellépő és mintegy hatvan programpont közül válogathatnak a nyár utolsó nagy erdélyi buliján. A fesztivál a gyári környezethez igazodva tavalyhoz hasonlóan idén is három műszakban kínál ismeretgyarapodást és szórakozást.

  • Fotók: Albert Levente
    Fotók: Albert Levente

A „Ne csináld már a fesztivált!” – vagy mégis!? című panelbeszélgetéssel megnyitották a Sepsi Tabakó Fesztivál második kiadását, amelyen Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere kérdéseire Rés Konrád Gergely, a VIBE Fesztivál fő szervezője, Talpas Botond, a Mathias Corvinus Collegium erdélyi tevékenységéért felelős igazgatója és Ambrus Zsombor, a Komitátusz Megyei Ifjúsági Szervezet elnöke válaszolt.

Rés Konrád Gergely szerint ezek a rendezvények összehozzák a fiatalokat, közösségépítő szerepet töltenek be, mivel nappal is vannak olyan programok és tevékenységek, amelyekbe az érdeklődők becsatlakozhatnak, hiszen nem csak a koncertek vonzóak. Különböző intézmények és egyesületek dolgoznak közösen, vállvetve az önkéntesekkel, hogy megvalósuljon egy ilyen rendezvény, amely néhány napig minőségi szórakozást nyújthat. Ha az anyagi háttér biztosított, a fiatalok a nyár folyamán több rendezvényre ellátogatnak, ezért ha a szervezők megtalálják a megfelelő helyszínt és megvan a célközönség, akkor sikeres lehet a fesztivál.

 

 

Talpas Botond szerint a dohánygyár egyedi helyszínt biztosít, mivel egy olyan épített örökség, amely kereste a helyét a XXI. században. A Sepsi Tabakó egy háromlábú fesztivál, mivel a helyi közösséget a Kónya Ádám Művelődési Házon és a Komitátuszon keresztül Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és Kovászna Megye Tanácsa képviseli, emellett van egy zenei láb, amit a VIBE Fesztivál, és egy szakmai láb, amit az MCC képvisel. Minden fesztiválnak megvan a maga története, van olyan generáció a városban, amely a dohánygyárban dolgozott és töltötte a mindennapjait, számukra tájékozódási pont is, valamint akadnak olyanok is, akik a tavaly fedezték fel maguknak a rendezvény révén a helyszínt, ezáltal részesei lettek a térnek.

Ambrus Zsombor kiemelte, 2020-ban váltás történt, ugyanis előtérbe helyezték a tudásalapú ifjúsági rendezvényeket. A háromszéki fiataloknak a jól fizető munkahelyek mellett minőségi tanulási és szórakozási lehetőségre van szükségük, ahol összegyűlhetnek. Úgy fogalmazott, koncepcionális stratégián dolgoznak, hogy jobbá tegyék az életkörülményeiket a vidéki fiataloknak, akik ezáltal hozzájuthatnak olyan szintű szolgáltatásokhoz, mint városokban. Elsősorban önkormányzati és civil szervezeti eszközökkel igyekeznek változtatni, ifjúsági tereket létrehozni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1308
szavazógép
2023-09-01: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Válságban

Hogy mekkora valójában a baj a költségvetéssel, hogy mennyire nincs már pénz az államkasszában, azt egészen pontosan talán csak Marcel Boloș pénzügyminiszter és Marcel Ciolacu kormányfő – vagy inkább a minisztériumban dolgozó szakembergárda – látja, mindenesetre a tervezett, nyilvánosságra került vagy szándékosan kiszivárogtatott intézkedések, a helyzet kapcsán megszólaló gazdasági elemzők megnyilvánulásai és a brüsszeli tárgyalásokról érkező hírek igen-igen aggasztóak.
2023-09-01: Közélet - Demeter J. Ildikó:

„Kifehérednek” a taxik Sepsiszentgyörgyön

Színt váltanak a taxik Sepsiszentgyörgyön: a helyi tanács szerdán jóváhagyott határozata értelmében a kék színű taxikat lassan fehér színű gépkocsik váltják fel. A módosítást a független taxisok Sugás egyesülete kérte, és fokozatosan lép életbe.