Kelemen Hunor: A közösségi identitás megélése jogos követelés

2023. szeptember 7., csütörtök, Belföld

A nemzeti kisebbségi jogok csak közösségben tudnak kiteljesedni, a közösségi identitás megélése nem szegregáció, hanem jogos követelése a romániai magyaroknak – szögezte le tegnap közösségi oldalán közzétett állásfoglalásában Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

  • Fotó: Facebook / Kelemen Hunor
    Fotó: Facebook / Kelemen Hunor

A politikus a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács (ET) kedden közzétett, Romániáról szóló ötödik kisebbségügyi jelentésére reagált, amely a bukaresti kormánynak a kollektív jogokat elutasító kommentárját is tartalmazza.

„Minden tisztelettel megismételjük: az állam foglalkozzon inkább a felsorolt problémák megoldásával, a törvénykezés betartásával, és ne mondjon butaságokat” – kommentálta az RMDSZ elnöke azt a bukaresti kormányzati álláspontot, miszerint „a kollektív jogok szegregációhoz vezetnek, a szegregáció pedig konfliktusokhoz”.

Kelemen Hunor rámutatott: a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény romániai gyakorlatba ültetését vizsgáló dokumentum tételesen megemlíti azokat a problémákat, amelyekre az RMDSZ delegációja felhívta a szakértők figyelmét tavaly júniusban és más alkalmakkor.

Szerinte jogos követelése a romániai magyaroknak mindaz, amit a jelentés is megállapít.

„A közigazgatási kódex visszalépést jelent a nyelvi jogok tekintetében, a szóbeli nyelvhasználati jogok gyakorlatba ültetése elmarad, a szimbólumhasználat, mint például a székely himnusz eléneklése sporteseményeken, korlátozva van. Az úzvölgyi katonatemető ügye, az egyházi ingatlanok, köztük a gyulafehérvári Batthyáneum visszaszolgáltatásának újraindítása mind-mind megoldásra vár” – zárta Facebook-bejegyzését az RMDSZ elnöke.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 811
szavazógép
2023-09-07: Szabadidő - :

A nap fotója

2023-09-07: Belföld - :

RMDSZ: Fókuszban az önkormányzatok

Miután a tavaszi ülésszak végén a szociáldemokrata és nemzeti liberális párt kiszorította az RMDSZ-t a kormányból, az új, ellenzéki politikai helyzethez igazodva az RMDSZ képviselői és szenátorai együttes frakcióülésen határozták meg a parlamenti csoport jogalkotási irányát – tudósít tegnapi közleményében a szövetség. Az őszi törvényhozási ciklusban az RMDSZ parlamenti csoportja az önkormányzatok támogatását helyezi középpontba a kormány által javasolt megszorító intézkedések tükrében.