Medvekorszak

2023. szeptember 22., péntek, Máról holnapra
Mózes László

A jégkorszak és a kőkorszak után a medvekorszakba léptünk, a városban már lassan több a medve, mint a kóbor kutya – jelentette ki a kilyéni medvelátogatás kapcsán Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Csodálkozhattak is a szentgyörgyiek, nem csupán a kilyéniek, mi történhet az Olt-partján, de már kezdenek hozzászokni ahhoz, hogy a várost és környékét is egyre jobban szeretik a medvék. A város lakossága ennek valahogy mégsem akar örülni, noha sokan próbálják megérteni, legalábbis értelmezni a természetbarát irányvonalat is, mely szerint a medve érték. Lehet tehát töprengeni, elméleteket gyártani eme évek óta súlyosbodó medveprobléma okán, ám mostanra egyértelművé vált: nem lehet halogatni a kérdés megoldását.

Mert nem csupán a medve érték, hanem az emberi élet, az emberek biztonsága, javainak biztonsága is az. És nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy észrevehető legyen: mióta 2016-ban a Cioloş-kormány megszüntette az európai barnamedve vadászatára vonatkozó rendelkezéseket, észrevehetően megváltozott a helyzet. A nagyvad szaporodik, miközben a földet megművelők s állattartó gazdák kára és keserűsége sokasodik, s ami ennél is rosszabb: a medvétől való félelem is növekvőben. Ha csupán Sepsiszentgyörgyöt és szerethető, erdős környezetét tekintjük, már itt is jóval kevesebben sportolnak, túráznak, bicikliznek az éltető erdei utakon, mint évekkel korábban. De ez csak a jéghegy csúcsa, számos természettel kapcsolatos emberi tevékenység átalakulóban, visszaszorulóban. A minap Bukarest közelében is felbukkant egy medve, keltett némi riadalmat, de mégsem elegendőt ahhoz, hogy elérje a döntéshozók ingerküszöbét.

Olyan, mintha a fővárosban minderről nem is akarnának tudomást szerezni. Úgy tesznek, mint mindig: időhúzásra játszanak, majd csak lesz valahogy, ám eközben a helyzet súlyosbodik. E szemléletmódon próbált változtatni Tánczos Barna korábbi környezetvédelmi miniszter, utóda, a liberális Mircea Fechet már visszatáncolt, jelezve, nincs elegendő politikai akarat a helyzet érdembeli megváltoztatására. Így a nyomásgyakorláson kívül más eszközük alig marad az érintetteknek, ezt hangsúlyozta Antal Árpád is, aki e témakörről levélben tájékoztatta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét is. Hiszen e pillanatban egyértelmű: sorolhatóak a számok, el lehet mélyülni a statisztikákban és szakmai vélekedésekben, ám e helyzetre megoldást, mindenekelőtt politikai megoldást kell találni, a bűbájos, barátságos macikkal díszített kabátot újra kell gombolni.

A medvekorszakot jó lenne immár lezárni, az államnak be kellene végre látnia és fel kellene vállalnia: az emberi értékek, az emberek civilizált életéhez kötődő értékrend védelme a legfontosabb, az emberek biztonsága nem veszélyeztethető csupán azért, hogy az elkorcsosult, életképtelen medvék és elvakult oltalmazóik kedvében járjunk.

 

Borítókép: Albert Levente

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2023-09-22: Közélet - Bartos Lóránt:

Drágakő a Szent Mihály-hegyen

Mintha nyers gyémántot csiszolna egy szakavatott ékszerész, úgy formálódik a Kézdialmás és Lemhény közötti hegyen lévő Szent Mihály-templom. A felújítás a vége felé közeledik, jelenleg a várfalakon és a bástyákon dolgoznak a szakemberek.
2023-09-22: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Aláírásgyűjtés a városzászlóért

Aláírásgyűjtésbe kezdenek hétfőtől Sepsiszentgyörgyön, így kérnek lakossági megerősítést ahhoz, hogy elölről kezdjék a városzászlóért vívott küzdelmet – jelentette be Antal Árpád polgármester, a hazai igazságszolgáltatás szubjektivizmusát és a nehezen elfogadott, majd érvénytelenített városzászló történetét is érintve.