Külföldi hírek — Szekeres Attila

2009. január 23., péntek, Közélet
Elutasítják a törvénymódosítást

A kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt tegnap ismét elutasította az oktatásügyi törvény módosítását. Ján Mikolaj oktatási miniszter azzal érvelt, hogy pártja szerint mai formájában nem alkalmazható a módosított törvény, mert egyebek közt senki sem tudja megmondani, mit kell konkrétan érteni a ,,meghonosodott kisebbségi földrajzi megnevezések használata" kifejezés alatt. ,,A Felvidék például meghonosodott, de becsületükben sérti a szlovákokat, ezért ez nem tehető be a tankönyvekbe" — jelentette ki.

Kivonulnak Irakból

Barack Obama, az Egyesült Államok új elnöke utasította az amerikai katonai vezetőket, hogy tegyenek további előkészületeket az iraki csapatkivonásra. Az államfő első teljes munkanapján Joseph Biden alelnökkel, valamint Robert Gates védelmi miniszterrel és Mike Mullen admirálissal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével áttekintette az iraki és az afganisztáni helyzetet. A fehér házi tanácskozáson videokapcsolat segítségével vettek részt az iraki katonai vezetők.

Hillary Clinton a külügyminiszter

Az amerikai szenátus megerősítette Hillary Clinton külügyminiszteri jelölését, nem sokkal később be is iktattak hivatalába. Barack Obama miniszterjelöltjét nagy többséggel, 94—2 szavazati aránnyal támogatta a törvényhozás száztagú felsőháza, jóllehet néhány republikánus szenátor fenntartásait hangoztatta. A 61 éves New York-i szenátor így gyorsan elfoglalhatja az amerikai diplomácia irányítójának posztját.

Bírálják a gázmegállapodást

Mind Kijevben, mind Moszkvában élesen bírálják a hét végén aláírt orosz—ukrán gázmegállapodást, amely véget vetett az Európába irányuló orosz gázszállítások több mint kéthetes kimaradásának. Ez alátámasztja azokat a véleményeket, amelyek szerint a tíz évre aláírt szerződés aligha előzi meg a hasonló konfliktusok kialakulását. Az aláírók maguk mindkét oldalon saját győzelemként ünneplik az elért egyezséget, a bírálók azonban gyanakodnak, mivel a megállapodás részletei továbbra sem ismertek. Ukrajnában a Viktor Juscsenko elnök és Julija Tyimosenko kormányfő között folytatódó belpolitikai csatározás tárgya a szerződés. Bírálják egyebek között azért, mert egyes értékelések szerint Kijev így többet fizet majd az orosz gázért, mint más európai államok. Oroszországban a sajtó bírálja a megállapodást. A Novaja Gezta szerint Moszkva reputációjában olyan károkat okozott az európai szállítások kiesése, amellyel semmiképpen nem áll arányban az elért eredmény.

Tadic tiltakozik

Boris Tadic szerb államfő az ENSZ és a NATO főtitkárának írt levélben tiltakozott tegnap az ellen, hogy megalakult az önálló koszovói hadsereg magjának tartott Koszovói Biztonsági Erő. A Ban Ki Munnak és Jaap de Hoop Scheffernek küldött üzenetek az első lépései annak a diplomáciai offenzívának, amelyet a szerb elnök és Vuk Jeremic külügyminiszter kezd azért, hogy felhívja rá a figyelmet: a függetlenségét kikiáltott volt szerb tartomány új fegyveres testületének megalakulása ellentétes az ENSZ BT 1244-es határozatával. A 2500 fősre tervezett s 800 tartalékossal rendelkező alakulat hivatalosan szerdán jött létre azért, hogy vészhelyzetekben, incidensek, illetve természeti katasztrófák esetén cselekedjék. A NATO hivatalos álláspontja szerint a Koszovói Biztonsági Erő egyik legfőbb jelentősége az, hogy az albá­nok mellett szerbek is szolgálnak benne.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-01-23: Belföld - x:

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

Székelyföldi nagygyűlést
Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés megszervezését szorgalmazza Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a székelyföldi magyarságot érintő kérdések megtárgyalására. Tegnap nyilvánosságra hozott közleményében többek között a Székelyföld autonómiájának ügyében szólította fel együttműködésre a székelyföldi önkormányzatokat, az RMDSZ és az MPP vezetőit.
2009-01-24: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Kiállítás
Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban ma 19 órakor megnyílik Kovács József Ausztrália, színek és formák című fotókiállítása.