Kovács András Ferenc gyászolása, ünnepléseA világ oszlopai

2024. január 5., péntek, Kultúra

Nagy ember kevésből is megismerszik. Kovács András Ferenc (KAF) társaságában vajmi keveset kellett éretni a tudás, a kivételes tehetség, a verselés mindenek előtti felismeréséhez. Ízig-vérig a szellem embere volt, legyen az történelem, poézis, színház, enciklopédikus ismeret.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Volt szerencsém Bogdán László társaságában látni Sepsiszentgyörgyön. Nagy szellemek, ha találkoznak… Ritka röpülés volt, a témák úgy cikáztak az asztalnál, amire csak Zeusz villámai képesek, aztán – talán mert kissé unalmasnak találták az ismeretek, eszmék cseréjét – versformákban beszéltek egymással. Egy kis hexameter itt, egy kis szapphói strófa ott, szonettről, jambikus verselésről nem is beszélve. Szorosan együtt volt a forma és tartalom. Bár sokan ültek az asztalnál, kis idő után elhallgatott a társaság, csak a két szellemóriás beszélgetett. Meg kell adni, nem mindennapi látvány, élmény volt.

KAF azok közé tartozott, akikről őszintén hitte bárki: állandó. Talán ő maga is ezt hitte magáról. KAF volt, és kész, nincs szükség több magyarázatra. Ő a magyar irodalom egyik verhetetlen (ügyetlen jelző, megkövetlek olvasó) vezéralakja, aki nem megmondott, vezérelt, hanem egyszerűen az volt, ami. Maga a vers. Gyakorlatilag az összes fontosabb irodalmi díjat megkapta, de ez nem is volt kérdéses, járt neki, mint verscézárnak a hódolat, ebben az esetben a hitelességhez kétség sem férhet. Mellékes díjak ezek, mert a legfontosabb neki a vers volt. Fiatalokat buzdított a versben való hitre, biztatott verselésre olyan tehetségeket, akik mára már bizony beértek, néhányan prominens helyet foglalnak el a magyar irodalomban.

Vannak ilyen oszlopok. Vállalva a részrehajlás gyanúját: Bodor Ádám, Parti Nagy Lajos, Balla Zsófia, Király László és így tovább. Ők azok, akikről hajlamosak vagyunk hinni, léteznek, míg a világ s két nap. Metafizikai értelemben ez igaz is, Farkas Árpád, Szilágyi Domokos, Hervay Gizella és a többiek még mindig itt ólálkodnak körülöttünk, benne vannak szavainkban, gondolkodásunkban. Akárcsak Vörösmarty, Petőfi, Balassi. Felépítettek valami rettentően szépet, múlhatatlant. Tudásukat úgy lopják belénk, mint a fa magába a vizet: csak azt vesszük észre, ha tanításaik nincsenek jelen. Tanítás – tudás. Nem a tankönyvek, enciklopédiák tanítása már, hanem a köznyelvé.

De olykor jobb lenne elkerülni a metafizikát. Maradni a fizikai létnél, beszélni még KAF-fal jó néhány évig. Hiszen fiatal volt, alig hatvannégy éves – mi ez az örökkévalósághoz képest? Magasztos azt mondani, ott van számos kötetében, számtalan versében, miriádnyi emlékben, emlékfoszlányban, mert aki találkozott vele, az bizony magával vitte őt. Volt amit. Lelkes stílusát, melyhez elegancia, melegség, emberség társult, persze olykor némi költői allűrrel keverve. Teszem azt, az autó műszerfalát csapkodta, netán egyszerűen kiviharzott a teremből, talán túl sokat panaszkodott a túl sok tennivalóról. Bottal járt, hátát fájtatta, elhanyagolta orvosait, holott sokan már-már kényszerrel vitték volna orvoslásra. De ő inkább maradt a verssel.

Utolsó beszélgetésünkre a tavalyi Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárkor került sor. Meséltem, alkotásait Veress Gerzson költő által ismertem meg, aki arra kért, vásároljam meg neki legújabb kötetét, a Jack Cole daloskönyvét. Ám Gerzson rosszul tudta a könyv címét, Jack Cole dacaiból-t emlegetett. „Dacaiból” – csillant fel KAF szeme – „mert dacolt ő is mindennel”, mondta, és őszinte örömet láttam arcán, őszinte tiszteletet a már rég nem élő költőtárs iránt.

Halálod híre úgy ért, akár a villámcsapás.

Úgy döntöttem, dacolni fogok vele, vele és az elmúlással úgy általában. Azon alkotók közé tartozol, akikről őszintén hiszem: állandóak. Veletek nem babrál ki az emlékezet, az idő, de még a metafizika sem. Ti csak vagytok.

És ez a világnak éppen elegendő.

Miklóssi Szabó István

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1298
szavazógép
2024-01-05: História - :

A Belvedere Műhely és Székelyföld (Régiók egykor és ma)

Román politikusok időről időre hangoztatják – a bukaresti parlamentben is – hogy Székelyföld nincs, mivel nem rendelkezik róla semmilyen hatályos törvény, különben nem is volt. A témát érdemes a régió fogalom, a régiók irányából megközelíteni. A régió latin eredetű szó, összefüggő területet, tartományt, vidéket, körzetet, övezetet, nagyobb tájegységet jelent. Ilyen régiók Romániában például Dobrudzsa, Bukovina, Bánát, Mócvidék, Olténia stb. Ezek történelmi-földrajzi tájegységek (nem területi-közigazgatási egységek), többnyire nem rendelkezik róluk törvény vagy más jogszabály. Jelképeik viszont vannak, címerük, himnuszuk és van ahol zászlójuk is. Székelyföldről később szólunk, de előbb néhány olyan epizód a Habsburg–Lotaringiai uralkodóház történetéből, melyek egyben tragédiák is voltak.
2024-01-05: Kultúra - :

Kovács András Ferenc: Hét hejehuja

Életöröm
Egymásra nézünk,
mint Bódhidharma – szemben
a sziklafallal.