Folytatni akarják a síremlékek mentését

2024. január 9., kedd, Emlékezet

Minden olyan veszendőt, ami múltunkra vonatkozik – ha a tárgyit talán olykor nehezebb, a mögötte lévő szellemit –, végleg beboríthat a feledés fátyla. Ilyenek jeleseink, gyermekeket-diákokat nevelők síremlékei, melyek olykor a teljes pusztulás sorsára juthatnak. Temetőinkben számos példát lehetne felsorolni erre.

  • Kiss Árpád síremléke. A szerző felvétele
    Kiss Árpád síremléke. A szerző felvétele

Már egy emberöltővel ezelőtt sem tudta senki megmutatni, hol jelöli sírhalom háromszéki memoárirodalmunk kiemelkedő személyiségének-mesterének, Andrád Sámuelnek (1751–1807) a hamvait. Medikus és író volt, anekdotagyűjtő, hol Ikafalva, hol pedig Barátos szülöttének tartották, de mert Sepsiszentgyörgyön hunyt el, emlékére az emlékirat-irodalom kedvelője, Salamon (Sombori) Sándor (1920–2002) Mikó-kollégiumi tanár, író helyezett el emléktáblát a vártemplom legbelsőbb falára. Beör Kálmán (1876–1956) Mikó-kollégiumi ének- és zenetanár, városunk közéleti személyiségének sír­emlékét dunántúli kései rokonok eredménytelenül keresték, s csak később, 1972-ben derült ki, hogy jeltelen sírba temették, s arra később sem állítottak látható emléket…

A feledés ellen kezdett munkába négy évvel ezelőtt – és folytatja most is – a Székely Mikó Kollégium Alapítványa nem csak városunkban, hanem vidéki, sőt, magyarországi településeken is: faragott fejfát újítanak fel, fémplakettel jelölik meg a valaha közismert, rég elhunyt kiváló tanáregyéniségeink nyughelyeit.

„Mindeddig száztizenhét pusztuló síremléket mentettünk meg – tájékoztatott Keresztes László, az alapítvány elnöke, nyugalmazott kollégiumi aligazgató. – Legutóbb Kiss Árpád (1931–1965), kollégiumunk hittanoktató pap tanára szemerjai síremlékét újítottuk fel, aki pedagógus és népzenegyűjtő feleségével, Seprődi Annával nyugszik egy helyen. Sokoldalú, külföldön is tanult, közismert személyisége volt a vidéknek, városunknak, névadója az egykori szemerjai iskolának, ahol emléktábla emlékeztet személyére. A bodoki református gyülekezet tevékeny lelkipásztoraként új, magyar elemekkel gazdagított, monumentális székely kaput tervezett, melyet helyi faragómesterrel készíttetett.”

Leggyakrabban az anyagiak hiányoznak az értékmentő mozgalom folytatásához. Most segített a megyei és a városi önkormányzat, a kollégium vezetősége és szerény javaiból az alapítvány is. Folytatni akarják a munkát, szívesen fogadták azokat is, akik fizikai segítséggel támogatták – mint például Botos Ferenc –, s elégtétel lehetne a mentő mozgalom számára, ha a kezdeményezésnek tanártisztelő folytatói akadnának más jeles megyei tanintézetekben is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2024-01-09: Emlékezet - Kisgyörgy Zoltán:

A föld minden moccanására...

A föld minden moccanására felfigyelnek itt-ott falvainkban a különleges, jó értelemben vett megszállott emberek. Nem minden faluban akad, aki szükségét érzi, hogy kövesse a jelenségeket, történéseket, különlegességeket. Leírni ugyan keveset írnak le, mesélni azonban mindig készek. Van, akinek szenvedélye ez: „most mindenre érdemes felfigyelni, ami veszélyben van!” Falvaink életéről szóló beszámolóinkban különös szereplők ők, olvasóink kedvencei!
2024-01-09: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
KOVÁSZNA. Január 10-én, szerdán 19 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Yorick Stúdió Bódi Attila: Lázadni veletek akartam című közös előadására kerül sor a Kovászna Városi Művelődési Központban. Az előadás a kovásznai színházbérlet harmadik darabja. Jegyek szabadeladásban is kaphatók 30 lejes áron. Helyfoglalás, további információ munkaidőben a jegypénztárban vagy a 0762 674 516-os telefonszámon.