Visszapillantó /3./Válságból a háború árnyékába

2024. január 31., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Folytatjuk, a teljesség igénye nélkül, az elmúlt esztendő néhány fontos, lapunkban is megjelent helyi, országos és világgazdasági vonatkozású esemény rövid fel­elevenítését. 

  • Függőhíd Brăilán – öt évig épült. A szerző felvétele
    Függőhíd Brăilán – öt évig épült. A szerző felvétele

Július

Árréskorlátozás. Sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány 17 alapélelmiszer árának korlátozásáról. A jogszabály a következő három hónapban 20 százalékra korlátozza a feldolgozók és a kiskereskedők által alkalmazható megengedett árrést, a nagybani forgalmazók pedig (az adásvételek számától függetlenül) együttesen legfeljebb 5 százalékos haszonkulcsot számolhatnak fel. Ugyanakkor a kormány egy 600 millió eurós támogatási keretről is döntött, amellyel a hazai élelmiszeripari cégek megerősödését segíti. F Október végén a kormány további három hónappal meghosszabbította az alapélelmiszerek árrésének korlátozását és bővítette a korlátozott árú termékek listáját.

Háborús támogatások. A 2022 februárjában indított orosz invázió kezdete óta az Európai Unió országai összesen 72 milliárd euró értékben nyújtottak különféle segélyeket Ukrajnának. Az Unian ukrán hírügynökség brüsszeli tudósítója szerint a legnagyobb összegű gazdasági segélyt maga az unió nyújtotta, ennek értékét 37,8 milliárd euróra becsülték. További 17 milliárd az EU-tagországokon belüli ukrán menekülteknek nyújtott támogatás, 15,3 milliárd katonai és közel 2 milliárd humanitárius segély volt.

Függőhíd. Brăila mellett felavatták az öt év alatt elkészült új Duna-hidat, amely csaknem két kilométeres hosszával és 1120 méteres támaszközével az Európai Unió harmadik leghosszabb függőhídjává vált. A mintegy félmilliárd euróba került híd költségét 85 százalékban uniós forrásból fedezték. 

Átlagos jövedelem. 2023 első negyedévében a romániai háztartások átlagos nominális jövedelme 6979 lej volt – 12,1 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban –, költségeik pedig ennek a 85,6 százalékát tették ki – közölte az Országos Statisztikai Intézet. A január és március közötti időszakban a háztartások egy főre eső átlagos havi jövedelme 2550 lej volt.

Tőzsdén a Hidroelectrica. A Bukaresti Értéktőzsdén megkezdődött a kereskedés a legnagyobb román villamosenergia-termelő vállalat, a vízi erőműveket működtető Hidro­electrica papírjaival. A részvényeket szabadon vásárolhatják a hazai és külföldi befektetők, illetve magánszemélyek. 

Új beruházás. Felavatták az Eurotrade Transilvania új, szépmezői telephelyét. A magyarországi Eurotrade csoport több mint hárommillió eurós zöldmezős beruházása haszonjárművek számára nyújt teljes körű szervizszolgáltatást, de a járműkereskedelemben is tovább kívánja fejleszteni portfólióját. Magyarország legrégebbi járműkereskedelmi vállalkozása a szépmezői ipari parkban mintegy másfél hektáron jött létre, előbb 25, távlatilag pedig 35–40 új munkahelyet hozva létre.

Ugorjunk ki két évet. Rengeteg a bizonytalanság, ám a normalizálódás jelei is látszanak. Ezért gazdasági értelemben az lenne a legjobb, ha kiugornánk két évet – hangzott el a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik beszélgetésén. Diósi László, az OTP Románia és a Romániai Magyar Üzleti Egyesület elnöke és Bálint Csaba, a Román Nemzeti Bank vezetőtanácsának tagja szerint a háború okozta gazdasági válság más, mint a 2008-as vagy a világjárvány nyomán következett krízis, most a háború és az infláció gerjeszti a gazdaság problémáit, de fontos, hogy a folyamatok igazából már a világjárvány alatt elkezdődtek, hiszen a gazdaságba pumpált nagy mennyiségű pénz erős inflációs nyomással járt, sőt, az energiaválság jelei már akkor érződtek.

Újjászülető Csiszárfürdő. Az egykori tulajdonos leszármazottjaihoz 2012-ben visszakerült fürdőtelepet az alapító Csiszár Dénes ükunokái, a Taierling fivérek a közösség erejével, fürdőújító kalákákat szervezve, emellett sikeresen pályázva újították fel. Így a Csokoládés, a Vallató, a Hammas, az Arany névre hallgató régebbi, illetve az újabb fürdőmedence, két mofetta és szauna is a turisták rendelkezésére áll.

 

Augusztus

Megszorító csomag. Különböző csatornákon hozta nyilvánosságra a kormány a költségvetési hiányt mérséklő intézkedéseket. Az állami kiadások lehető legnagyobb mértékű csökkentése nyomán év végéig 5,8–6 milliárd lejjel szándékoznak csökkenteni az állami kiadásokat, további hatmilliárd lejt kívánnak behajtani a tervezett adóemelésekből. A költségvetési hiány júliusban meghaladta a 37 milliárdot. F Elsők között a kulturális intézmények léptek fel a megszorítások ellen, hiszen a 469 jogilag bejegyzett intézmény 61 százalékát kellene átszervezni vagy megszüntetni. 

Háromszék gazdasága. Háromszéken 2022-ben 5444 cég adta le zárómérlegét, a mérete alapján 90 százalék (4925) mikrovállalkozás, a kisvállalkozások valamivel több mint nyolc százalékot tesznek ki (446), 63 közepes és 10 nagyvállalat működik, illetve van bejegyezve a megyében – tette közzé a megyei iparkamara szokásos összesítését. A mintegy öt és fél ezer cég éves üzleti forgalma összességében meghaladta a 11 milliárd lejt, bruttó nyereségük pedig az egymilliárdot, és összesen 26 490 alkalmazottat foglalkoztattak. A korábbi évhez viszonyítva ezek a számok jóval magasabbak, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a rétyi fafeldolgozót is működtető cégcsoport megyénkbe helyezte át székhelyét. 

Robbanás. Két halálos és egytucat sérültje volt a crevediai töltőállomást megsemmísítő robbanásnak. Az egész országot megrázó balesetről már első napokban kiderült, hogy engedély nélkül működött a létesítmény, és tulajdonosai több szálon kötődnek a helyi PSD-hez.

Támogatás. Összesen kétmilliárd forint értékben részesülnek támogatásban a külhoni magyar szervezetek a Gondoskodó Nemzet Program keretében – jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. 

Szeptember

Pénz az államkasszába. Az európai Gazdasági és Pénzügyi Bizottság (EFC) pozitívan véleményezte a kormány második kifizetési kérelmét, ami az utolsó lépés volt ahhoz, hogy Románia további 2,7 milliárd eurót kapjon az EU helyreállítási alapjából.

Három Tenger Kezdeményezés. A Fekete-, Adriai- és Balti-tenger térségének országai „a befektetők menedékei a nehéz időkben” – mondta Andrzej Duda, Lengyelország elnöke a Három Tenger Kezdeményezés (HTK) üzleti fórumának megnyitóján Bukarestben – az elmúlt években ennek a térségnek az országai mentek keresztül a legdinamikusabb gazdasági fejlődésen az európai gazdasági régiók közül. Miután Görögország a HTK tizenharmadik tagjává vált, a szervezet által lefedett térségben 120 millió ambiciózus európai vállalkozó működik. 

Csökkenő hiány. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 2023 első hét hónapjában Románia külkereskedelmi mérleghiánya 15,6 milliárd euró volt, 17 százalékkal kisebb, mint 2022 azonos időszakában. Az export értéke 55,08 milliárd euró volt, 4,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az import értéke ellenben 1,1 százalékkal csökkent, 70,68 milliárd euróra. A külkereskedelmi forgalom csökkenése azt mutatja, hogy egyre alacsonyabb fordulatszámon pörög a gazdaság, nem csupán itthon, hanem a főbb kereskedelmi partnereknél is. Az import látványos visszaesése a lakossági fogyasztás csökkenésének is köszönhető.

Zöld Városok Fóruma. A hulladékgazdálkodás és körforgásos gazdaság terén elért eredményekért ismerték el Sepsiszentgyörgyöt (Fogaras, Gyulafehérvár és Buzău városával együtt) egy brassói szakfórumon. Antal Árpád polgármester köszönetet mondott a Tega Rt. vállalatnak, hogy gondoskodik a város tisztaságáról, és mindazon városlakóknak, akik „hozzájárulnak ahhoz, hogy tiszta, civilizált, zöld városban élhessünk”.

Nyugdíjas statisztika. Augusztus végén 4 766 378 nyugdíjasa volt Romániának, az átlagnyugdíj értéke 1965 lej volt. A nyugdíjasok közül 662 658-an dolgoztak korábban a mezőgazdaságban, esetükben az átlagnyugdíj 564 lejt tett ki. Az Országos Nyugdíjpénztár adatai szerint az állami nyugdíjrendszerben nyilvántartott személyek közül a korhatárral nyugdíjba vonulók száma 3 815 785, átlagnyugdíjuk 2190 lej volt. 

Szakképző központ. Háromrészes rendezvény keretében felavatták a felújított kantai minorita rendház épületét, ahol egyben megkezdődött a 2023–2024-es tanév az újonnan alapított, duális képzést folytató Kantai Szakképző Központban.

Közvitán a megszorító csomag. Közvitára bocsátotta a kormány a költségvetési hiány csökkentése érdekében bevezetendő adóügyi intézkedések tervezetét: a kabinet forgalmuk alapján adóztatná felül a bankokat és nagyvállalatokat, növekednének ugyanakkor a mikrovállalkozások adóterhei, valamint részlegesen megszüntetnék több ágazat adókedvezményeit. A tervezetet a szakmai testületek és az ellenzék egyként elfogadhatatlannak tartotta. A hónap végére megszületett a kormány által elfogadott rendelet, kormányzati felelősségvállalással a parlament sürgősségi eljárással fogadta el a jogszabályt. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 218
szavazógép
2024-01-31: Szabadidő - :

A nap fotója

2024-01-31: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Borosnyóvidék, ha mesébe kezd

Ha Nagypatakot is mint települést Borosnyóvidékhez számítjuk, ugyanis hajdanában Kisborosnyóhoz tartozott, akkor a vidéken nyolc település sorakozik: a községközpont Nagyborosnyó, Kisborosnyó, Nagypatak, Kispatak, Feldoboly, Cófalva, Várhegy és Lécfalva. Történelmi régió­ja ez a terület a Háromszék déli vidékén elterülő Bodzafordulói-hegyek előterének. Közepén csordogál a Kovászna vize és a Feketeügy, egyedül Várhegy és Lécfalva kuporog a völgy északi peremén-teraszán.