EP-képviselet nélkül maradhat az RMDSZ

2024. január 31., szerda, Belföld

Képviselet nélkül maradhat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az idei európai parlamenti (EP-) választáson az INSCOP közvélemény-kutató legfrissebb, tegnap közzétett felmérése szerint.

  • Fotó: Facebook / RMDSZ
    Fotó: Facebook / RMDSZ

A News.ro hírportál által megrendelt, január 16. és 24. között készült országos közvélemény-kutatás adatsora szerint a pártpreferenciával rendelkező válaszadók 4,8 százaléka voksolna az RMDSZ-re, ha a következő hétvégén rendeznék meg az EP-választást. A bejutási küszöb 5 százalékos.

A felmérés szerint az EP-választást Marcel Ciolacu miniszterelnök Szociáldemokrata Pártja (PSD) nyerné a voksok 29,5 százalékával, míg a kormánykoalíció másik pártja, a Nicolae Ciucă szenátusi elnök vezette Nemzeti Liberális Párt (PNL) a voksok 18,8 százalékára számíthat. Harmadik helyen, a PNL-vel gyakorlatilag azonos, 18,4 százalékos támogatottsággal mérte az INSCOP a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR), és egy második nacionalista párt, a parlamenti botránykeltéséről elhíresült Diana Șoșoacă független szenátor S.O.S. Románia nevű pártja is EP-képviselethez juthat a voksok 6,5 százalékával. A Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Jobboldal Ereje (FD) által decemberben létrehozott ellenzéki tömörülésre, az Egyesült Jobboldal Szövetségre (ADU) a pártpreferenciával rendelkezők 12,9 százaléka szavazna.

A válaszadók több mint fele (50,9 százaléka) biztosra ígérte részvételét az EP-választásokon, vagyis a részvétel hasonlóan magas lehet, mint öt évvel korábban, amikor – a romániai EP-választások részvételi rekordjaként – a jogosultak 51,7 százaléka adta le voksát.

A felméréshez fűzött magyarázatában Remus Ștefureac, az INSCOP igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a valós részvétel függvényében változhat az egyes pártok támogatottsága. Ezért – a minta 68,7 százalékát kitevő, pártpreferenciájukat bejelölő résztvevők válaszai mellett – az INSCOP közzétette a minta 39,3 százalékát képviselő, biztos választási részvételt ígérő pártválasztók opcióinak megoszlását is. Ebből az derült ki, hogy alacsonyabb választási aktivitás a jobboldalnak és az RMDSZ-nek kedvezne, az „elkötelezett” választók ugyanis a PNL-t 19,8, az ADU-t 18,2, az RMDSZ-t pedig 5,6 százalékos eredményhez juttatnák.

A legutóbbi, 2019-es EP-választáson az RMDSZ a romániai voksok 5,26 százalékát megszerezve két képviselőt küldött az EP-be Winkler Gyula és Vincze Loránt személyében. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 218
szavazógép
2024-01-31: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Borosnyóvidék, ha mesébe kezd

Ha Nagypatakot is mint települést Borosnyóvidékhez számítjuk, ugyanis hajdanában Kisborosnyóhoz tartozott, akkor a vidéken nyolc település sorakozik: a községközpont Nagyborosnyó, Kisborosnyó, Nagypatak, Kispatak, Feldoboly, Cófalva, Várhegy és Lécfalva. Történelmi régió­ja ez a terület a Háromszék déli vidékén elterülő Bodzafordulói-hegyek előterének. Közepén csordogál a Kovászna vize és a Feketeügy, egyedül Várhegy és Lécfalva kuporog a völgy északi peremén-teraszán.
2024-01-31: Belföld - :

Románia továbbra is az utolsók között (Korrupcióellenes intézkedések végrehajtása)

Románia továbbra is a legrosszabbul teljesítő uniós országok egyike a korrupcióellenes intézkedések végrehajtása terén – derül ki a Transparency International (TI) korrupcióérzékelési indexének tegnap közzétett 2023-as adataiból.