Korrupcióellenes intézkedések végrehajtásaRománia továbbra is az utolsók között

2024. január 31., szerda, Belföld

Románia továbbra is a legrosszabbul teljesítő uniós országok egyike a korrupcióellenes intézkedések végrehajtása terén – derül ki a Transparency International (TI) korrupcióérzékelési indexének tegnap közzétett 2023-as adataiból.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Ez az index a nemzetközi szervezet által vizsgált 180 országban érzékelhető korrupció szintjét mutatja meg szakértők becslése és közvélemény-kutatások alapján. A 0-tól 100-ig terjedő skálán (ahol a 0 a legkorruptabb, a 100 a tökéletesen tiszta ország) Románia tavaly 46 pontot szerzett, az EU-tagállamok közül csak Magyarország (42 pont) és Bulgária (45 pont) ért el ennél gyengébb eredményt.

A Transparency International Románia tegnapi közleménye szerint 2023-ban a legtöbb ország alig vagy egyáltalán nem lépett előre a közszférában tapasztalható korrupció elleni küzdelemben. Az EU legtöbb tagállamában a korrupcióellenes erőfeszítések stagnáltak vagy lankadtak. Az uniós országok átlagos pontszáma a korrupcióérzékelési indexben 64, az 50 alatti pontszámot pedig „elfogadhatatlanul alacsonynak” tartja a nemzetközi szervezet. A TI megállapította, hogy Románia, Magyarország és Bulgária továbbra is a legrosszabbul teljesítő EU-tagállamok a korrupcióellenes intézkedések végrehajtása terén. A szervezet közölte azt is, hogy 2014-hez képest Románia három pontot javított, de a fejlődés nem volt lineáris, Magyarország pontszáma pedig az elmúlt tíz évben folyamatosan romlott (54-ről 42-re).

A TI több ajánlást is tett Románia számára. A szervezet többek között a feddhetetlenséggel kapcsolatos jogszabályok korszerűsítését, a szervezeti és döntéshozatali átláthatóság javítását, a közérdekű bejelentésekről szóló törvényben előírt kommunikációs csatornák hatékonyságának növelését, illetve a közigazgatási eljárások egységesítését és pontosítását javasolja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2024-01-31: Belföld - :

EP-képviselet nélkül maradhat az RMDSZ

Képviselet nélkül maradhat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az idei európai parlamenti (EP-) választáson az INSCOP közvélemény-kutató legfrissebb, tegnap közzétett felmérése szerint.
2024-01-31: Belföld - :

Hírsaláta

TÁMADÁS A KÉPVISELŐHÁZ ELLEN. Kibertámadás érte a képviselőház informatikai rendszerét. Az alsóház tegnapi közlése szerint a kibertámadás elkövetői olyan adatokat tulajdonítottak el, amelyek megtalálhatók az alsóház honlapján vagy lekérhetők a közérdekű információkhoz való szabad hozzáférésről szóló 2001/544-es számú törvény alapján. Váltságdíjra vonatkozó követelés még nem érkezett a képviselőházhoz, amely feljelentést tett az ügyben a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségnél (DIICOT). Jelentették az esetet az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóságnál (DNSC) is. Az intézmény kommunikációs igazgatója, Mihai Rotariu részleteket nem közölt, csupán annyit mondott, szakértőik vizsgálják az ügyet más illetékes hatóságok képviselőivel együtt. (Agerpres)