A Mikulás — Jártó Kocsis Edit

2009. február 5., csütörtök, Család

A tél hideg volt, szürke, száraz és örömtelen. A felnőttek behúzták a nyakukat a kabátgallérjukba, és szürke arccal, sietős léptekkel mentek a dolguk után. A járművek pöfögtek, krákogtak, dudáltak, a por és a köd még az ő tüdejüket is megviselte.

A gázórák számlálója őrült iramban pergett, csak a pipáló kémények kölcsönöztek kissé barátságosabb hangulatot a városnak.

Két fiúcska ballagott ráérősen az utcán, a kisebb úgy ötéves lehetett, a nagyobb meg kisdiák.

— A felhők színéből látom, hogy havazni fog — jegyezte meg a nagyobbik.

— Én érzem a hó szagát is — lelkesedett a kicsi —, és ma vagy holnap eljön a Mikulás!

— Ne mind beszélj összevissza — fortyant fel a nagyobb —, már megmondtam, hogy nincs se Mikulás, se Télapó, ezt csak a kicsik hiszik! Az iskolában engem is kinevettek Pistáék a hatodikból, amikor azt mondtam nekik, hát nőj már végre te is fel!

A kicsi szomorúan kezdte rugdosni a járdaszegélyt, ahol együtt vártuk, hogy a villanyrendőr tovább engedjen.

Ez a kényszerszünet a gyerekekre irányította a figyelmemet, és megsajnáltam mindkettejüket. Nekem a régi Mikulás-járások jutottak eszembe, és a régi nagy telek, az ő gondolataikban meg ki tudja, mi minden motoszkált.

E véletlen találkozás után egy irányba folytattuk utunkat, én is, ők is elgondolkodva ballagtunk.

Egyszerre torpantunk meg, amikor lefékezett előttünk egy autó, s kilépett belőle egy… Mikulás.

Valamelyik vállalat Mikulás-ünnepséget szervezett az alkalmazottjainak, mértem fel a helyzetet, de a két gyerek lába földbe gyökerezett, tekintetükből őszinte csodálat sugárzott az alkalmi Mikulásra.

Mire észbe kaptunk, a két gyermeknek egy-egy csomagocskát nyújtott mosolyogva, nekem pedig egy szem cukorkát, és rám hunyorított.

Erre a pár pillanatra mintha megállt volna az idő, kicsi és nagy egyformán átélte a teremtő csodát, s a mi Mikulásunk is igazibbnak érezhette magát lappföldi társánál.

Nesztelenül, egyre nagyobb pelyhekben kezdett hullni a hó, és megőrizte egypár percig tartó örökkévalóságra lábnyomainkat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-02-05: Sport - x:

Tavaszi rajt (Kézilabda) — Áros Károly

A Sepsiszentgyörgyi ISK ifjúsági I-es fiúcsapata február 8-án, vasárnap megkezdi tavaszi bajnoki mérkőzéssorozatát, méghozzá idegenben. Íme az első tavaszi forduló: Fogarasi ISK—Sepsiszentgyörgyi ISK, Brassói Sportlíceum—Brassói HC, Segesvári ISK—Segesvári Naţional. A Székelyudvarhelyi ISK áll. A bajnoki küzdelem ebből az állásból folytatódik:
2009-02-05: Család - x:

Színek hatása

A Marylandi Egyetem kötelékében működő Mind Lab tudósai önkéntesek egy csoportján vizsgálták különböző színek és fények hatását. Mint kiderült, a kék és a zöld a férfiaknál váltotta ki a boldogság érzetét, míg a kék, lila és narancssárga a hölgyeknél érte el ugyanazt a hatást. A kék és a vörös a bizalmat erősítette a férfiaknál, míg a kék és a lila kombinációja bizonyult ilyen vonatkozásban a leghatékonyabbnak a nőknél.