Egy összefogás csődje

2024. április 12., péntek, Máról holnapra
Farkas Réka

Most, a választások küszöbén sokat hallunk az összefogás fölöttébb hasznos voltáról, több párt is ily módon próbálja megsokszorozni erejét. A magyar közösség esetében nem kétséges, ez az egyetlen járható út: verseny az önkormányzati voksoláson, ahol ezt a magyarság számbeli aránya megengedi, közös indulás minden más országos vagy európai szavazáson. Még így is nehéz lesz átlépni a bűvös ötszázalékos küszöböt.

Annál furcsább azonban a két kormányzó párt nagy összeborulása. Érv itt is akad számtalan – a szélsőségesek visszaszorítása, a majdani stabil kormányzás alapjainak megteremtése (és be nem vallottan persze az államhatalom teljes leuralása). Ám az Amerikában rendkívül sikeres AtlasIntel közvélemény-kutató által a Digi24 hírcsatorna megrendelésére készített felmérés a nagy román összeborulás totális csődjét jelzi. Bukaresti közös polgármesterjelöltjük a harmadik helyen kullog, ha most lennének a választások, alig feleannyi voksot kapna, mint a tisztséget jelenleg betöltő Nicușor Dan, közös EP-listájuk pedig 31,6 százalékos támogatottságot nyerne el, ekörül mozgott korábban a PSD támogatottsága egymagában. Látványosan előretört a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Jobboldal Ereje (FD) alkotta hárompárti Egyesült Jobboldal Szövetség, az előrejelzés szerint 24,6 százalékra számíthat – ez magasabb, mint a PNL eddigi egyéni támogatottsága. Egyértelműnek tűnik, hogy a Ludovic Orbannal kivált liberálisok, a Iohannis javaslatára kormányból kisöpört USR és a Traian Băsescu által életre hívott pártocska együtt megsokszorozhatja erejét, bevonzza a PSD-vel való összeborulást ellenző jobboldali szavazatokat, sokkal nagyobb mértékben, mint arra a hatalmon lévők számítottak.

A jelenlegi ábra szerint Klaus Iohannis azzal kerül majd be a modern kori politikatörténetbe, hogy sikerült felszámolnia saját pártját. Mert ahogy most fest a helyzet, az általa kitalált és erőltetett, békét és stabil kormányzást ígérő nagy szövetség eredménye az lesz, hogy a PNL-t beszippantja az egykori ősellenség, a PSD. Ha a két nagy pártnak nem sikerül fordítania a jelenlegi trendeken, a júniusi eredményhirdetés után fejvesztve menekül majd mindenki a liberálisoktól, aki biztos parlamenti helyet szeretne, és tovább gyarapíthatja majd a Jobboldali Szövetség erejét. Ők válhatnak majd az egyik jelentős pólussá a jelenlegi liberális párt helyett.

Mindez jól mutatja, hogy a valóságtól elszakadt nagy politikai guruk szava és akarata mennyit ér. A NATO-főtitkárságra (vagy ha nem, hát EU-s vezető pozícióra) pályázó, magát rendkívül éleslátónak és befolyásosnak tartó Iohannisnak sikerült hatalmas bakot lőnie. Belekényszerítette pártját egy vesztes, önfelszámoló csatába, és ezt most már a számok is pontosan jelzik. A szélsőséges pártok erejét egyáltalán nem gyengítették, sőt, az AUR-t és Șoșoacă pártját is gazdagítják a nagy összeborulással elégedetlenek, ezek támogatása együtt már 28 százalék körüli, a majdani stabilitás pedig hiú ábrándnak tűnik az előrejelzések tükrében.

A valóság azt bizonyítja, a politikai boszorkánykonyhákban kifőzött, természetellenes, a teljes hatalom megszerzésére létrejött szövetség életképtelen. Sikerült egy olyan összefogást létrehozni, melynek eredményeképpen a kettő meg kettő nem lesz öt – de még három is alig.

 

Fotó: Facebook / Klaus Iohannis

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 800
szavazógép
2024-04-12: Közélet - :

Honismereti emléktúra a 34. Csoma Napokon

A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum, a Zöld Nap Egyesület és a Turisztikai Információs Iroda, illetve a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület összefogásával szerveztek tegnap mintegy 25 kilométeres honismereti gyalogtúrát Kézdivásárhelyről Kovásznára, amelynek végén a résztvevők csatlakoztak a 34. Csoma Napok fáklyás felvonulásához.
2024-04-12: Kármentő - Kuti János:

De ki lesz az elnök?

Az európai parlamenti (EP) választások annyira lefoglalják honi politikánk szereplőit, hogy amiatt egyelőre mintha nem is gondolnának arra, hogy elnökválasztás is lesz. A szakértők szerint azt akarják látni, hogy pártjaik milyen eredménnyel végeznek az EP-választásokon.