TigrisgyűrűkuglófMit süssünk ma?

2024. május 22., szerda, Szabadidő

Hozzávalók: A tésztához: 22,5 dkg vaj vagy margarin, 3 dl kristálycukor, 5 tojás, 2 tk. szódabikarbóna, 6 dl liszt + 1 csipet só, 1,5 dl tejszín; a töltelékhez: 10 dkg dió, 1,5 dl barna cukor, 1,5 tk. fahéj, 2 ek. liszt, 2 ek. erős feketekávé, 5 dkg vaj, zsemlemorzsa, vaj a kikenéshez.

Elkészítése: A vajat a cukorral habosra keverjük, a tojásokat egyesével beledolgozzuk. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és a tejszínt. A diót durvára vágjuk, összekeverjük a barna cukorral, fahéjjal, liszttel, kávéval és az olvasztott vajjal. A tészta ¾ részét kivajazott, morzsával behintett kuglófformába öntjük. A diós keveréket rásimítjuk, erre kerül a maradék tészta. Hústűvel óvatosan belekevergetünk, hogy minél „cirmosabb” legyen. Előmelegített sütőben, közepes lángon, 175 Celsius-fokon bő egy órát sütjük. (Tűpróbával ellen­őrizzük.) Tipp: a diót lisztbe kell forgatni, akkor nem süllyed le a tészta aljára.

Elkészítési idő: 1 óra

Mennyiség: 1 kuglóf

 

Megjelent a 100 dabasi recept – több mint 100 dabasi háziasszony című kötetben. Tortoma Kiadó. A kötet megrendelhető a www.tortoma.ro oldalon, megvásárolható könyvesboltokban és a Háromszék lapárudáiban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2024-05-21: Közélet - :

Tűz a Szemerja negyedben (Sepsiszentgyörgy)

Tűzhöz riasztották kedd délután a megyei sürgősségi felügyelőség szakembereit, miután a Sepsiszentgyörgyön a Szemerja negyedben meggyulladt egy gazdasági melléképület.
2024-05-22: Szabadidő - :

A nap fotója