Késztetések és kihívások

2024. május 28., kedd, Kultúra

Utolsó mohikánnak nevezte Borcsa Jánost a gyűjteményes kötete harmadik részének SepsiBookon történt bemutatóján Zsidó Ferenc író: utolsó mohikán, aki már ötven éve jelen van az irodalmi életben, és még mindig nem fáradt meg, még mindig élénken figyel az őt körülvevő világ történéseire. Hogy mennyire nem fáradt meg a hetvenedik életévét betöltött Borcsa János, azt a beszélgetés során ő maga bizonyította.

  • Borcsa János és Zsidó Ferenc. Fotó: Albert Levente
    Borcsa János és Zsidó Ferenc. Fotó: Albert Levente

Ha nem lenne foglalt a Serény Múmia név (elsősorban a névalkotó Rejtő Jenő révén, de a Helikon 90-es évekbeli betétlapja is ezt a címet viselte), ő magát, némi öniróniával, serény múmiának nevezné, mondta Borcsa János. Zsidó Ferenc felvetésére, miszerint az értelmiséginek joga és kötelessége megszólalni közügyekben, kifejtette: nyilvánvaló, hogy a világra odafigyel az ember, ő azonban a belsőre is figyel, írásai, elsősorban a publicisztikai szövegek akkor születnek, ha belülről jön valami, egy érzés, egy gondolat, vagy akár a tapasztalat, az emlékezés is késztetheti arra, hogy tollat ragadjon – és így, kötetbe sorolva a Székely Hírmondóban megjelent írásait, Az idő kihívásai címet kapott könyv egyfajta intellektuális naplóként is felfogható. Nem tartja magát szószólónak, „az író magánember, nem jó, ha lángoszlop a mai világban”, vallotta Zsidó Ferenc újabb kérdésére. Őt inkább a belső indítékok mozgatják, hitelességre törekszik, Voltaire-rel vallva: minden műfaj jó műfaj, kivéve az unalmas műfajt.

Amúgy szerencsésnek tarthatja magát, hiszen 1989 előtt csak irodalomkritikát írt, ehhez azonban szabad kezet kapott, „csatolt árut soha nem sóztak rám”. A publicisztikára csak a rendszerváltás után nyílt lehetősége, az évek során feladatának tartotta az emlékezet életben tartását, s miután a Székely Hírmondó újságként megszűnt létezni, bár kevesebb alkalommal ír publicisztikát, de nincs „elvonási tünete”, miként azt Zsidó Ferenc felvetette. Most több időt fordíthat az irodalmi életben való elmélyülésre, mondta, erre bizonyíték, hogy kritikái folyamatosan jelennek meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 674
szavazógép
2024-05-28: Kultúra - Hecser László:

Nagy marhának adsz enni, Király!

A fenti mondatot maga Király László idézte fel, amikor a Sepsibook Könyvvásár és Kortárs Irodalmi Fesztivál másodnapján Lövétei Lázár Lászlóval ismertették A legkönnyebb igazat mondani című beszélgetőkönyvüket.
2024-05-28: Kultúra - Váry O. Péter:

Egy letűnt világ nyomában

Nem tudom, ürült-e még ki úgy a SepsiBook valamely kiadójának polca, mint a Gutenbergé, amelyen Zsidó Ferenc könyvét helyezték közszemlére. Mert A fák magukhoz húzzák az esőt című regény utolsó példánya aközben fogyott el, miközben Zsidó Ferencet a Porondon Miklóssi Szabó István faggatta, s mire véget ért beszélgetésük, már csak arra inthette a moderátor a betűre szomjazókat, hogy majd a második kiadásból vásárolhatnak. És ez, manapság, nagyon nagy dolog.