A további építkezéshez a közösség bizalma kell

2024. május 28., kedd, Belföld

Az RMDSZ a közösség épülésének, fejlesztésének eszköze az erdélyi magyarok kezében, és a szövetség az építkezés folytatásához kér bizalmat a június 9-i választásokon – hangoztatta Kelemen Hunor tegnap a Maros megyei Egrestőn, az európai uniós támogatásból épült óvoda avató ünnepségén.

  • Péter Ferenc és Kelemen Hunor az új óvodában. Fotó: Facebook / Péter Ferenc
    Péter Ferenc és Kelemen Hunor az új óvodában. Fotó: Facebook / Péter Ferenc

Az RMDSZ elnöke rámutatott: ha egy településen bölcsőde, óvoda, iskola épül, akkor ott vannak gyermekek, és ez azt jelenti, hogy van jövő, az ott élő emberek szülőföldjükön akarnak otthont, közösséget építeni. Az RMDSZ-es képviselők és polgármesterek a közösségükért dolgoznak, hiszen a falak – az iskolák, templomok, kultúrházak – és az utak a közösséget, az embereket szolgálják – tette hozzá.

Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat újabb mandátumra pályázó elnöke az avatóünnepségen arról beszélt, hogy az RMDSZ választott tisztségviselői nem tétlenkedtek: a megyében mindenütt iskolák, óvodák, napközik épültek, korszerűsödtek, bővültek. Ez szerinte jó, mert van kiért tanintézményt építeni, van honnan pályázati támogatást lehívni, és jó, mert „az RMDSZ-nek rátermett, jövőképpel rendelkező településvezetői vannak”, akik a munkát el tudják végezni. „Június 9-én közösségünk jövője a tét, és ha ezt megértjük, és mindannyian elmegyünk szavazni, akkor már nyert ügyünk van” – biztatta hallgatóságát voksolásra a Maros megyei tanács elnöke.

Varga András Adorján, az Egrestőt is magában foglaló Balavásár polgármestere elmondta: a több mint 40 gyermek számára korszerű oktatási körülményeket biztosító egrestői napközi egyike annak a húsz beruházásnak, amellyel szülőföldjükön akarnak a családalapításhoz, boldoguláshoz szükséges feltételeket teremteni a község lakói számára. „Másnak nem lesz fontos, hogy uniós pénz jöjjön Erdélybe, Balavásárra, Egrestőre. Ha nem lesz képviseletünk az Európai Parlamentben, akkor mi, erdélyi magyarok nem is fogunk létezni az Európai Unió számára” – mutatott rá a Maros megyei község újabb mandátumra pályázó polgármestere.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2024-05-28: Kultúra - Váry O. Péter:

Egy letűnt világ nyomában

Nem tudom, ürült-e még ki úgy a SepsiBook valamely kiadójának polca, mint a Gutenbergé, amelyen Zsidó Ferenc könyvét helyezték közszemlére. Mert A fák magukhoz húzzák az esőt című regény utolsó példánya aközben fogyott el, miközben Zsidó Ferencet a Porondon Miklóssi Szabó István faggatta, s mire véget ért beszélgetésük, már csak arra inthette a moderátor a betűre szomjazókat, hogy majd a második kiadásból vásárolhatnak. És ez, manapság, nagyon nagy dolog.
2024-05-28: Belföld - :

Szijjártó Péter az EU-ról: Rosszabb már nem lehet

Szijjártó Péterrel, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével beszélgetett tegnap este a Nincs mese! megmondóest-sorozat tegnapi epizódjában Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Marosvásárhelyen a Kultúrpalotában. A Maszol tudósítása szerint a magyarországi politikus kijelentette: Brüsszelben néha az az érzése, hogy rosszabb már nem lehet, de tudja, hogy holnap is csalódni fog.