Babaróka és Zsálya hercegnő bátorsága

2024. május 31., péntek, Kultúra

Kisgyermekes szülők jól tudják, hogy hét közben felkölthetetlen csemetéjük hét végén már hajnalban felveri a házat: ezért is volt jó ötlet bábjátékos mesemondással indítani a vasárnap reggelt a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál jól elkerített, hangulatosan berendezett játszóterén, ahol Kiss Judit Ágnes író, költő, tanár kötötte le a párnákra, babzsákokra letelepedő óvodások figyelmét.

  • Reggeli mese Kiss Judit Ágnessel a Játszótérben. Fotó: Demeter J. Ildikó
    Reggeli mese Kiss Judit Ágnessel a Játszótérben. Fotó: Demeter J. Ildikó

Voltak persze kisebb és nagyobb gyermekek is, és körben a szülők, nagyszülők is ott ültek, mindannyian elmerülve az óvoda első napján bizony megszeppent Babaróka történetében. A szereplők az írónő hátizsákjából kerültek elő, de a hallgatóság is segített néhány varázsigével – kérem szépen, csiribú-csiribá, köszönöm, abrakadabra, hókuszpókusz stb. – továbbvinni a mesét. Kellett is, mert Kiss Judit Ágnest a 7–12 évesek várták a Porondon, hogy Zsálya hercegnőről és társairól, a zsörtölődő Fényilonca tündérről, az unikornisról, a megmentésre váró hercegről beszélgessenek vele.

Előbb inkább Szilá­gyi-Nagy Imola könyvtáros kérdezett, de aztán a gyermekek is nekibátorodtak, az írónő pedig elmondta, hogy a kislányának is virágneve van, de nagyon vigyáz arra, hogy könyvbe ne kerüljön be; eleinte neki kezdett mesélni, aztán egyre több történet kívánkozott papírra. A zsálya egy nagyon sokoldalú gyógynövény, ezért választotta egyik hősének. Zsálya hercegnő előbb csak segíteni akar, aztán különféle kalandokba keveredik; egy másik, álom- vagy mesevilágban utazik, olykor valakivel együtt, máskor egyedül; ilyen utakra mindenkinek szüksége van, hogy megtalálja a maga gyógyírját. Ez nem könnyű, de sokszor azért vagyunk bátrak, mert nem gondolunk bele, hogy hányféle veszély leselkedik ránk, csak van valami célunk, amit el akarunk érni – magyarázta az írónő, aki most épp nagyobbaknak szóló könyvön dolgozik, erről azonban csak annyit árult el, hogy jó vége lesz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 675
szavazógép
2024-05-31: Kultúra - Hecser László:

Lányokról, apákról és hordozott örökségünkről

Grecsó Krisztián Lányos apa című kötete adta a SepsiBook utolsó napja közönségtalálkozójának alapját. Csak a fundamentumot, mert a kortárs magyar irodalom egyik legkönnyebben szerethető írója és Vincze Bence kultúraszervező beszélgetése túlmutatott azon. A vasárnap délben telt házat vonzó kötetlen párbeszéd során szóba került anya, apa, gyerek, nagyszülő, volt és jövendő álmok, a család nemzedékeken átöröklődő fájdalmai, és ott rejtőzött annak reménye is: talán a pódiumon ülők, talán a közönség soraiban levők közt akadnak olyanok, akik nem lesznek gyermekeik legnagyobb traumái.
2024-05-31: Kiscimbora - :

A pillangók teremtése (Lenape legenda)

Réges-régen, amikor a Föld még új volt, a Teremtő lenézett teremtményeire, és boldogan gyönyörködött bennük.