Tízezer köszönet olvasóinknak

2024. június 4., kedd, Máról holnapra
Farcádi Botond

Szólhatna eme ünnepi vezércikk például arról a csodáról, hogy egyáltalán vagyunk még. Mert korántsem oly egyértelmű ez olyan korban, amikor a nyomtatott sajtónak esélye sincs nemhogy nyerni a hírversenyben, de benevezni sem abba.

Olyan időkben, amikor az olvasói szokások átalakulásának szépítésével takarjuk a kegyetlen igazságot, miszerint egyre kevesebben olvasnak – nemhogy Háromszéket vagy nyomtatott újságot, hanem egyáltalán: betűket, szavakat, mondatot.

Ünnepelhetnénk, hogy mi még itt mindig vagyunk. Hogy az új média korában, amikor a kommunikációs szakértők emberek helyett immár felhasználókról beszélnek, akik az egyperces videókat is hosszúnak ítélik, mi még nem átallunk negyedórákat kitöltő „tartalmakat”, célratörő, pontos tájékoztatást kínálni a körülöttünk zajló, helyben történő világról.

Vagy szólhatna eme ünnepi vezércikk arról, hogy mennyi minden rejlik a betűk mögött. Kíváncsiság, izgalom az újságíró lelkében. Feszültség, stressz, idegesség, néha düh az estébe, olykor éjszakába nyúló munkafolyamat során. Hajnalosan útnak induló sofőrök, kora reggel sietve lépdelő lapkihordók. Öröm és hála minden reggel, amikor az újságosbódéban sorban állnak az emberek, a postaládából izgatottan veszik ki a lapot, a kávé illata pedig több ezer háromszéki otthonban a friss újság jellegzetes nyomdaszagával keveredik.

De mégiscsak arról kell szólnia eme ünnepi vezércikknek, ami a legfontosabb, ami nélkül e tízezredik lapszám nem jelenhetne meg: Önökről, a tisztelt olvasókról. Akiket ismerünk. Sokukat személyesen, másokat megjegyzéseikből, kritikáikból, gratulációikból, kéréseikből, észrevételeikből, köszöneteikből, számonkéréseikből. S ha olvasóink kapcsán szólhat eme ünnepi vezércikk kicsit rólam is, hát bevallom: lopva örülni szoktam akkor, amikor kollégáim éppen idegesek. Amikor csörög a telefon a szerkesztőségben, és szól a panasz, hogy valamelyik utcába ma nem jutott el az újság. Mert lebetegedett a kézbesítő, mert elakadt az autó – a terjesztés, kézbesítés rengeteg bajjal, buktatóval jár, gyakorlatilag lehetetlen, hogy e láncolatba olykor ne csússzon be kisebb baki, amit gyorsan orvosolni kell, és amihez az esetek elsöprő többségében megértően viszonyulnak előfizetőink. Attól még persze rettentően kellemetlen, kényelmetlen számunkra minden reklamáció, de miközben kollégáim a lehető leggyorsabban próbálják megoldani a problémát, én néhány pillanatig titkon mégis boldog vagyok. Mert ilyenkor mutatkozik meg leginkább az a hihetetlenül erős ragaszkodás, amit hűséges olvasóink tanúsítanak a lap iránt: amikor már-már kétségbeesetten kérdezik, hogy mi lesz akkor velük aznap újság nélkül, mert annyira megszokták, annyira hozzájuk nőtt, hogy nem is tudják elképzelni a napjukat Háromszék nélkül.

Tízezerszer tízezer köszönet is kevés lenne az ilyen szavakért. Mert újság addig van, amíg hiányzik, ha nincs.

 

Fotó: Albert Levente

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 747
szavazógép
2024-06-04: Közélet - Bartos Lóránt:

Szentkereszty Stephanie-emléknap

Nagyszabású ünnepség helyszíne volt vasárnap a Kézdivásárhelyi Közösségi Szolgáltatási Komplexum parkja. Az elődintézményt alapító báró Szentkereszty Stephanie-ra emlékeztek halálának 118., a Háromszék Megyei Erzsébet Árvaleány Nevelő Intézet alapításának 151. évfordulója alkalmából, ugyanakkor újraszentelték a nagyasszony porhüvelyének örök nyugodalmat adó, 1906-ban épült Szent István-kápolnát. Az eseményen több százan vettek részt.
2024-06-04: Közélet - :

Tamás Sándor: Magyar szavazatokkal gyengíthetjük a román szélsőségeseket

– A választási kampány során többször elhangzott, hogy a június 9-i választásokon az RMDSZ-nek mások mellett az AUR-t kell legyőznie. Az RDMSZ Háromszéki Területi Szervezetének vezetőjeként hogyan látja, mekkora veszélyt jelent a székelyföldi, erdélyi, romániai magyar kisebbségre nézve a vállaltan szélsőséges alakulat térnyerése, terjeszkedése?