Benedek-Huszár Jánost támogatja, alpolgármestert nevesítene a baróti EMSZ

2024. június 4., kedd, Közélet

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) sepsiszentgyörgyi székházában tartottak sajtójátékoztatót pénteken a párt baróti jelöltlistáját vezetők. Mint mondották, célkitűzésük az, hogy a jelenleginél több mandátumot szerezzenek és ők adják a város alpolgármesterét. Benedek-Huszár János polgármesterrel jól tudnak együtt dolgozni, Derzsi-Ráduly Kázmér független polgármesterjelöltben viszont nem látják azt a vezetőt, aki Barót fejlődése érdekében eleget tudna tenni.

  • Szakáts Attila, Pál Levente, Kolcza István, Asztalos Attila és Szőcs Sándor. A szerző felvétele
    Szakáts Attila, Pál Levente, Kolcza István, Asztalos Attila és Szőcs Sándor. A szerző felvétele

Kolcza István, az az EMSZ háromszéki elnöke úgy fogalmazott, a választásokon úgy szeretnének szerepelni, hogy a városvezetésben meghatározóak tudjanak lenni és ők tudják nevesíteni az alpolgármestert. Asztalos Attila, az EMSZ frakcióvezetője a Benedek-Huszár János polgármesterrel való jó együttműködést emelte ki mondván, az elöljáró nyitott volt velük, meghallgatta véleményüket. Nehéz négy éven van túl a város – például a telekkönyvezés elmaradása nehezítette az ügyintézést –, de pályázatokat nyertek, s úgy véli, haladnak a fejlesztések.

Pál Levente elmondta: a jelöltlistát úgy állították össze, hogy annak első helyein mindegyik településről egy-egy tevékeny, a közösséget megszólítani tudó jelölt legyen. Lehet, hogy rosszul tették, amikor nem hozták a nagyvilág tudomására, mikor és milyen módon szolgálták falvaikat, de az otthon élők tudják, bármilyen kalákában részt vesznek és eseményeket szerveznek.

Szőcs Sándor az elmúlt évek legnagyobb eredményének azt tartja, hogy Miklósvár lakóival szoros kapcsolatban van. A faluban gyűjtést rendeztek, az adományként kapott 47 ezer lejből a ravatalozónak kerítést építettek és eléje székely kaput állítottak. Tavaly az anyaországi Iharossal testvértelepülési szerződést írtak alá, és falunapokat tartanak. Szakáts Attila négy éve függetlenként indult a helyhatósági választásokon, most viszont azért választotta az EMSZ-t, mert új csapatban kíván dolgozni.

A Háromszék azon kérdésére, hogy miért támogatják Benedek-Huszár Jánost, aki 2020-ban még független jelölt volt, most viszont az RMDSZ színeiben indul, Asztalos Attila azt válaszolta, bár kellemetlenül érintette a polgármester tavalyi lépése, de meggyőződése, ilyen esetben nem a pártot kell nézni, hanem az embert. Egyetlen jelentős kérdésben tért el a véleményük – az iskola-összevonást látták és látják nagyon másképp –, de általában úgy dolgozott Benedek-Huszár János, hogy ők azt támogatni tudták. Derzsi-Ráduly Kázmérban viszont nem látják azt a szakembert, aki a városnak jó polgármestere lenne – mondotta a frakcióvezető.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 867
szavazógép
2024-06-04: Közélet - :

Tamás Sándor: Magyar szavazatokkal gyengíthetjük a román szélsőségeseket

– A választási kampány során többször elhangzott, hogy a június 9-i választásokon az RMDSZ-nek mások mellett az AUR-t kell legyőznie. Az RDMSZ Háromszéki Területi Szervezetének vezetőjeként hogyan látja, mekkora veszélyt jelent a székelyföldi, erdélyi, romániai magyar kisebbségre nézve a vállaltan szélsőséges alakulat térnyerése, terjeszkedése?
2024-06-04: Közélet - Bartos Lóránt:

Okleveleket osztott a miniszter (Kanta Szakképző Központ)

Szentmisével kezdődött az a tanévzáró ünnepség, amelynek keretében átvehették a szakképzettségüket bizonyító, az Európai Unió országaiban is elismert okleveleiket a kézdivásárhelyi Kanta Szakképző Központ első, helyben végzett hallgatói. Az eseményen jelen volt Csák János, Magyarország kulturális és innovációs minisztere is, aki az elismerések átadásában is közreműködött.