Húszéves a berecki magánerdészet

2024. június 6., csütörtök, Gazdaság

Több mint húsz évvel ezelőtt, 2004. február 2-án kezdte meg működését a Feketeügy Egyesület által létrehozott Berecki Magánerdészet. Az intézmény születésnapját nemrég ünnepelték meg a berecki művelődési központban.

  • Tamás Sándor és Dimény Zoltán az emlékplakettel. Fotó: Török Etele
    Tamás Sándor és Dimény Zoltán az emlékplakettel. Fotó: Török Etele

Az erdészet kezdetben a berecki, az ozsdolai és a kézdimartonosi oszthatatlan közcsoportok, valamint a berecki, hilibi, kézdisárfalvi és hatolykai közbirtokosságok erdőtulajdonaival alakult meg, majd a későbbiekben kibővült Kézdimartonos, Ozsdola és Hatolyka egyházi erdőtulajdonával, illetve Bereck, Lemhény és Kézdivásárhely önkormányzatainak birtokával. Ez induláskor összesen közel 9500 hektár területet jelentett, de a későbbiekben csatlakozott hozzájuk Szentkatolna és Ozsdola helyi tanácsa saját erdő- és legelőterületeivel.

A művelődési központban nemrég megtartott születésnapon számos meghívott vett részt, köztük Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Fejér László Ödön szenátor. Magyarország csíkszeredai konzulátusának részéről jelen volt Beke Mihály András első beosztott konzul, ugyanakkor megtisztelték a rendezvényt baráti, magyarországi erdészetek képviselői is, így Galamb Gábor vezérigazgató a KASZÓ Erdőgazdaság részéről és Gőbölös Péter vezérigazgató a Gyulaj Zrt. részéről.

A jelenlévők előtt többen beszédet mondottak, így Dimény György, a magánerdészet elnöke, a háromszéki önkormányzat vezetője és a szenátor is köszöntötte a vendégeket, akik közül sokan jelen voltak az alapításnál is.

Az erdészet két évtizedes történelmét Dimény Zoltán, Gábor Áron szülőfalujának elöljárója foglalta össze.

„2003. május 16-án a berecki községházában a környező települések közbirtokossági vezetői gyűlésre jöttek össze. Részt vett Pál István és Kovács Géza az ozsdolai Láros Társtulajdon részéről, Lukács Ágota, a berecki Koszta Társtulajdon képviselője, Csüdör Nándor, a Martonosi Társtulajdon vezetője, Dimény Zoltán a berecki közbirtokosságtól, Tóth Lajos a hilibi közbirtokosság részéről, Bakos Balázs plébános a martonosi római katolikus egyháztól, Jakab Fancsali Kálmán az ozsdolai római katolikus plébánia részéről. A gyűlésen részt vett Ioan Domuț erdészmémök úr is” – vázolta az elöljáró azt, hogy kik voltak jelen az alapításnál. A folyamat részeként a későbbiekben, 2003. július 4-én megalakult először a Feketeügy Egyesület, majd a magánerdészet, amelynek indokoltságát is ismertette Dimény Zoltán. Kifejtette: a magántulajdonba került erdők megteremtették az előfeltételét a magánerdészetek létrehozására, ez volt a legfontosabb lépés ez irányban. „Megfogalmazódott erdőtulajdonosokban, erdészeti szakemberekben az a tudat, hogy a magánerdészet egy alternatíva az erdőgazdálkodásra. És az alkalmazott számítási képletek igazolták ezt: ilyen körülmények között előnyösebb mind az egyénnek, mind pedig a szakintézménynek, mint az állami erdészetek által nyújtott szolgáltatások” – magyarázta a magánerdészet megalakítása mögött rejlő logikát.

Jelenleg a berecki magán­erdészet 15 736 hektáron végez erdészeti tevékenységet, amelyből 13 950 hektár erdős terület, a különbség legelő, illetve beerdősödött legelő.

A születésnapon emlékplakettet nyújtottak át a vendégeknek, az alapítóknak és az erdészeti személyzet részére, az eseményen közreműködött a berecki színjátszó csoport és a Délő néptánccsoport.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2024-06-06: Család - :

Gyermekeink

2024-06-06: Jegyzet - Kisgyörgy Zoltán:

Kettős megújulás

Hamar lepergett öt esztendő, ismét érettségi találkozóra, a hetvenedikre hívtak a még élő kollégák, Ráduly Imre és Brassai László. Imre a nyilvántartó: a fiú és lány Mikóban érettségiztünk 1954-ben összesen 122-en, 67 lány és 55 fiú.