SzemélyesJövő/kép/

2024. június 13., csütörtök, Család

Az időtengely mentén haladva meghatározza életünket a múlt–jelen–jövő. Nem egyszerű feladat megtalálni az egyensúlyt ezen a tengelyen, hiszen életünk összes eseménye erre van felfűzve, és habár időrendi sorrendbe tudjuk állítani a történéseket, érzelmeink néha (vagy sokszor) nem haladnak velük, bennünk élnek vagy megelőznek.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Néhányan a múltban élnek – a múltat éltetik – azáltal, hogy nem tudnak elszakadni valami régen megtörtént dologtól, legyen az akár pozitív vagy negatív történés. Illetve ez a kötődés lehet egy személyhez is, aki már – valamilyen okból kifolyólag – nem az életük része.

Ezzel az a gond, hogy a jelen pillanat megélése nem történik meg, mert a múlthoz ragaszkodva az itt és mostban adódó lehetőségek nem láthatók meg, és lehetetetlen az előrehaladás, ha a régi mechanizmusok, szokások, érzések, gondolatok működtetnek. Esély sincs megújulásra, ha a mókuskerékből tudatosan ki nem szállunk.

A másik véglet, amikor némelyek – szintén a jelen helyett – a jövőben élnek, ábrándoznak. Semmi nem köti a valósághoz, hiszen egy álomvilág lebeg a szemük előtt, így elvesztődik a gyakorlati cselekvés lehetősége, pillanata. Amikor előbb-utóbb mégis ráeszmélnek a realitásra, akkor a tapasztalatok hiánya miatt lesz nagy az üresség.

Ez nem azt jelenti, hogy az emlékezés vagy a tervezés rossz, hanem hogy a múlt és jövő képei ne legyenek a jelen pillanat megélésének eltiprói, ugyanis ha egyszer feleszmél az ember, hogy nem volt jelen saját életében, akkor az elvesztegetett idő fájdalmával kell megbirkóznia.

A múltat úgy lehet használhatóvá tenni, ha tanulságot vonunk le, tanulunk belőle, illetve a jövőkép lehet a motiváció és az iránytű, amerre haladni kívánunk. De mindeközben a legfontosabb, hogy éljünk a mában, merjünk cselekedni, új kihívásokat megcélozni, vállaljunk felelősséget, hiszen így napról napra mindig válaszhatunk és dönthetünk, hogy csak azt engedjük be az életünkbe, ami felemel és az álmunk beteljesülése felé visz.

Keresztes Erika bizalmi tanácsadó

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 214
szavazógép
2024-06-13: Család - :

Csiperkés június (A város gombái 10.)

A csiperkék nemzetsége az egyik legismertebb, legnépesebb a gombák világában. Több száz csiperkefajt írtak le, Székelyföldön eddig 24 csiperkefajról van közölt adat (Pál-Fám, Moeszia, 2023), Sepsiszentgyörgy területén pedig 12 fajt sikerült felkutatni. A város területén, forgalmas autóutak mentén talált csiperkeféléket étkezésre ne gyűjtsük, mert felhalmozzák a toxikus nehézfémeket, ami a Sepsiszentgyörgyön nagyon gyakori ízletes csiperkénél a legerőteljesebb.
2024-06-13: Család - :

Gyermekeink